Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Ακρίβεια: Σε “θηλιά” κόστους η αγροτική παραγωγή

Παραγωγοί και καταναλωτές είναι σε απόγνωση με δεδομένη τη συγκυρία τιμών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Αφενός οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν οδηγηθεί σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, λόγω διπλασιασμού ή ακόμη και τριπλασιασμού του κόστους παραγωγής, σε σχέση με πέρυσι κι αφετέρου, οι πολίτες βλέπουν τις τιμές στο ράφι να είναι τρεις και τέσσερεις φορές πάνω, σε μια σειρά φρέσκων προϊόντων (οπωρολαχανικά κτλ), που όμως αποτελούν βασικά στοιχεία του «καλαθιού της νοικοκυράς» και βέβαια της καθημερινής διατροφής.

Ουσιαστικά το «αγροτικό μέτωπο», στο φόντο και των αλλαγών στο «τιμόνι» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξελίσσεται σε ένα καυτό πρόβλημα στα χέρια της κυβέρνησης που εκφεύγει από τα όρια διαχείρισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μια επαγγελματική τάξη, που ούτως ή άλλως έχει μπροστά της προκλήσεις «βουνό» (εγκατάλειψη υπαίθρου, δομικά ζητήματα παραγωγής, νέα ΚΑΠ κτλ) και απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η παραγωγή

Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, όπου ήδη επικρατεί αναβρασμός, οι τιμές των καυσίμων αλλά και οι ρήτρες αναπροσαρμογής που επιβάλλονται στα αγροτικά τιμολόγια, οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών και οι αυξήσεις στα αζωτούχα και λοιπά λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, αναλώσιμα και γεωργικά εφόδια έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμό ή ακόμη και τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα,, π.χ. εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου για πολλούς κλάδους, η αγωνία για τις τιμές ρεύματος «κτυπάει» κόκκινο, παρά τις εξαγγελίες για κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της αύξησης των τιμών ρεύματος από την κυβέρνηση, αλλά και τις ελαφρύνσεις που ήδη ισχύουν με τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.

Επιπλέον, η καθυστέρηση στην λύση των τεχνικών δυσκολιών για την κάλυψη της ανόδου των τιμών του ρεύματος, έχει δημιουργήσει αναβρασμό, ειδικά σε όσους έχουν ενεργοβόρες καλλιέργειες όπως οι θερμοκηπιακές. Είναι ενδεικτικό ότι αν και τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη από το Σεπτέμβριο, μόλις τώρα γίνονται οι σχετικές νομοθετικές τακτοποιήσεις.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ ανακοίνωσε ο πρώην, πλέον, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Σπ. Λιβανός για 200.000 περίπου δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου . Όπως ανέφερε:

«1)Υπογράψαμε, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Κινητοποιήσεις

Πάντως ήδη με αιχμή τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων έχει τεθεί με τον πιο έντονο τρόπο το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι τα μέτρα δεν αρκούν λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στο μέτωπο της ενέργειας.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα», «Δυναμώνουμε όλα τα μπλόκα με νέα τρακτέρ», ανέφερε το Μπλόκο Νίκαιας στη Λάρισα, απαντώντας στις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους αγρότες, σημειώνοντας ότι «η εξαγγελία των 7 μέτρων στήριξης, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών, αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας».

«Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση. Ας πάρουμε, κατ’ αρχάς, το αίτημά μας για μείωση του κόστους παραγωγής:

Εμείς διεκδικούμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος» ανέφερε σε ανακοίνωση του Μπλόκο της Νίκαιας και προσέθεσε:. «Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφασή για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο. Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μην μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές κλπ.

Εμείς διεκδικούμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ το Υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως το μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;

Κουβέντα δε λέει η κυβέρνηση για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν: Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια (καιρικά φαινόμενα και νόσους) και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης» καταλήγει η ανακοίνωση από το Μπλόκο της Νίκαιας.

Η ΕΘΕΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις πολιτικές αποχρώσεις των μπλόκων και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή της, στον αγώνα των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας και καλεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «τα μέλη της να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των Αγροτών. Η σημερινή οικονομική κρίση, η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις απανωτές ζημίες από τις θεομηνίες, οδηγούν στην εξόντωση την αγροτική τάξη.

Συμπαρατασσόμενοι στον διεκδικητικό αγώνα που ξεκίνησε, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και στην χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών έτσι ώστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του οργανωμένου Αγροτικού Κινήματος, να σχεδιαστούν λύσεις που θα οχυρώνουν την επιβίωση της Αγροτικής Τάξης.

Η ΕΘΕΑΣ στα πρώτα της βήματα, για την ανασύνταξη του Συνεταιριστικού Κινήματος, θέτει στην διάθεση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος κάθε στήριξη και συμπαρατάσσεται στον διεκδικητικό αγώνα, για την ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων» τονίζεται σχετικά

Εκτίναξη τιμών για τους καταναλωτές

Την ίδια ώρα η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στο «καλάθι της νοικοκυράς». Τα χαμηλότερα στρώματα από άποψη εισοδήματος αναγκάζονται πλέον να εκταμιεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμών πόρων τους για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Με βάση και την κίνηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όπως τον αποτυπώνει η ΕΛΣΑΤ, διψήφιες είναι οι αυξήσεις το τελευταίο διάστημα σε νωπά λαχανικά και φρούτα στα ράφια. Ενδεικτική η εικόνα που δίνει σε σχέση με τις χονδρικές τιμές η Κεντρική Αγορά (ΟΚΑΑ).

  • Στα αγγουράκια η επικρατούσα τιμή είναι 2,70 ευρώ, όταν πέρσι ήταν 1 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 170%
  • Τα κολοκυθάκια διατίθενται στη χονδρική προς 2 ευρώ, όταν πέρσι η επικρατούσα τιμή ήταν μόλις 0,50 ευρώ κι αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 300%
  • Τα κουνουπίδια πωλούνται σαν χρυσός, προς 1,30 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ πέρσι
  • Τα μπρόκολα προς 2 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ πέρσι (+ 233%)
  • Το σπανάκι προς 2 ευρώ έναντι 0,70 ευρώ πέρσι
  • Τα τοματίνια προς 2,80 ευρώ έναντι 2 ευρώ πέρσι
  • Τα μανταρίνια κλημεντίνες προς 1 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ πέρσι

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στα βασικά είδη, είτε με μειώσεις στο ΦΠΑ ή με άλλα επιδοματικά μέτρα αντιμετωπίζοντας όμως και το δημοσιονομικό «μάτι» των θεσμών αλλά και τον κίνδυνο οι όποιες μειώσεις φόρων ή άλλες κινήσεις να μείνουν «κενό» γράμμα και να μην περάσουν στην αγορά.

Πηγή: news247.gr