Σάββατο
5
Οκτώβριος
TOP

Ακρίβεια: Τρίπτυχο “φωτιά” για τις τιμές – Επιτόκια, καύσιμα και πλημμύρες

Νέος πονοκέφαλος έρχεται για τους καταναλωτές καθώς πέρα από το “τίναγμα” τιμών σε πολλά είδη, λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία, αλλά και τις ζημιές από καύσωνες κτλ. έρχεται και το ράλι στα καύσιμα και βέβαια στα επιτόκια, να προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υψηλότερο επίπεδό τους, εδώ και μήνες, έφτασαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές, ενώ και στην αντλία εδώ και μία εβδομάδα κινείται πάνω από το “ψυχολογικό” φράγμα των 2 ευρώ η μέση τιμή βενζίνης.

Ήδη, μέσα στο καλοκαίρι σταδιακά γράψει μια αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου. Βέβαια, πέρα, από την per se επιβάρυνση των οδηγών, στο φόντο των τιμών αυτών, η άνοδος των καυσίμων κίνησης και δη του ντίζελ αναμένεται να τροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Κι αυτό την ώρα που καλά κρατεί το διεθνές γεωπολιτικό πόκερ με τα ουκρανικά σιτηρά, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω. Επίσης και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές του ρυζιού από την Ινδία, αλλά οι επιπτώσεις από τον Ελ Νίνιο, που κατά πολλούς θα είναι ο πιο βίαιος των τελευταίων ετών, έχουν δώσει διεθνές “καύσιμο” ακρίβειας.

Με βάση ανάλυση, μάλιστα, της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία της αγοράς με αναφορά τον Αύγουστο 2023, “η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή της ζάχαρης, του ρυζιού, του βαμβακιού, του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών, ενώ απώλειες σημείωσαν οι τιμές των σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα πλέον 95% κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο 2023-Φεβρουάριο 2024), με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν αναφορά για πιθανή ενίσχυση της έντασης του φαινομένου στο εν λόγω διάστημα. Για το σιτάρι, οι χερσαίοι δίοδοι μεταφοράς σιτηρών και οι ρωσικές προμήθειες αναμένεται να συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της τιμής του.

Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η τιμή του πιθανά να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ, αντίθετα, η τιμή της σόγιας πιθανά να ευνοηθεί, λόγω του περιορισμού των καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η κύρια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την πορεία της τιμής του βαμβακιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μείωση των αποθεμάτων και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της ύπαρξης τυφώνων, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την τιμή του. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που θέτουν ασιατικές χώρες για το ρύζι με ταυτόχρονη εφαρμογή φορολόγησης αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του” αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε την συνέχεια στο news247.gr