Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Ανολοκλήρωτο παραμένει επί μία τετραετία κυβέρνησης Μητσοτάκη το Φιλιατρινό Φράγμα»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση

«Ανολοκλήρωτο παραμένει επί μία τετραετία κυβέρνησης Μητσοτάκη το Φιλιατρινό Φράγμα»

«Κραυγαλέα απόδειξη της αναποτελεσματικότητας και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, την επί μία τετραετία μη ολοκλήρωση του Φιλιατρινού Φράγματος. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης.

«Το έργο κατασκευής του Φράγματος ολοκληρώθηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα εκπονήθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων που δεν είχαν προβλεφθεί (!) κατά την δημοπράτηση του το 2008» επισημαίνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ . Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ.

Όπως τονίζει όμως ο Αλ. Χαρίτσης «οι υποσχέσεις των διαδοχικών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ επί μια τετραετία,  στις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις περί άμεσης δημοπράτησης των δικτύων, ουδέποτε επαληθεύθηκαν.» Αποτέλεσμα αυτών των τραγικών κυβερνητικών καθυστερήσεων είναι τα ύδατα που έχουν σωρευθεί στην λεκάνη του φράγματος αντί να δώσουν την λύση για την άρδευση των 35.000 στρεμμάτων καλλιεργειών του Τριφυλιακού κάμπου, να καταλήγουν στην θάλασσα. «Και όλα αυτά εν μέσω των φαινομένων ανομβρίας των τελευταίων ετών που μαστίζουν τις καλλιέργειες, εξ’ αιτίας της  κλιματικής αλλαγής», καταλήγει στην ερώτηση του ο Μεσσήνιος Βουλευτής.

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό:

  • Θα δώσετε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων ώστε να δημοπρατηθεί το έργο των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος και να παραδοθεί επιτέλους ολοκληρωμένο στους Μεσσήνιους αγρότες;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 5 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Ανολοκλήρωτο παραμένει επί μία τετραετία κυβέρνησης Μητσοτάκη το Φιλιατρινό Φράγμα»

Άλλη μια κραυγαλέα απόδειξη της αναποτελεσματικότητας και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η επί μία τετραετία μη αξιοποίηση του Φιλιατρινού Φράγματος, του σημαντικότερου έργου αγροτικής υποδομής για την Μεσσηνία.

Έχουν παρέλθει 16 χρόνια από την εκπόνηση της πρώτης μελέτης του έργου το 2006, κατόπιν το 2008 το έργο εντάχθηκε  στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» και δημοπρατήθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να συμπεριληφθούν σε αυτό τα απαραίτητα για την λειτουργία του συνοδά αρδευτικά έργα.

Το έργο κατασκευής του Φράγματος ολοκληρώθηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα εκπονήθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων. Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ.

Δυστυχώς, οι υποσχέσεις των διαδοχικών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ στις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις περί άμεσης δημοπράτησης των δικτύων, ουδέποτε επαληθεύθηκαν. Μόνη εξέλιξη για το έργο κατά την τελευταία τετραετία η πρόσφατη ανάθεση σε ανεξάρτητο εκτιμητή της εκτίμησης της αξίας των απαλλοτριώσεων για την κατασκευή των αρδευτικών έργων και αντλιοστασίων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αφού τελειώσουν οι εκτιμήσεις και γίνει η κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, τότε μόνο θα προχωρήσει η δημοπράτηση των δικτύων με συνέπεια νέες πολύχρονες καθυστερήσεις.

Αποτέλεσμα αυτών των τραγικών κυβερνητικών καθυστερήσεων είναι τα ύδατα που έχουν σωρευθεί στην λεκάνη του φράγματος (περί τα 9.000.000 κυβικά μέτρα) αντί να δώσουν την λύση για την άρδευση των 35.000 στρεμμάτων καλλιεργειών του Φιλιατρινού κάμπου, να καταλήγουν στην θάλασσα. Και όλα αυτά εν μέσω των φαινομένων ανομβρίας των τελευταίων ετών που μαστίζουν τις καλλιέργειες, εξ’ αιτίας της  κλιματικής αλλαγής.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή οι ανωτέρω αδικαιολόγητες καθυστερήσεις καθιστούν εδώ και μια τετραετία ανενεργό το Φιλιατρινό Φράγμα.

Επειδή οι αγρότες εν μέσω ιλιγγιωδών αυξήσεων του κόστους παραγωγής αντιμετωπίζουν τα τελευταία  χρόνια όλο και πιο μεγάλα προβλήματα άρδευσης των καλλιεργειών τους λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανομβρίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  • Θα δώσετε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα περάτωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων ώστε να δημοπρατηθεί το έργο των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος και να παραδοθεί επιτέλους ολοκληρωμένο στους Μεσσήνιους αγρότες;

 

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αραχωβίτης Σταύρος