Πέμπτη
25
Ιούλιος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Απαιτούνται άμεσες και θεσμικές απαντήσεις του Υπουργού Υγείας για την ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα»

Αδιανόητη χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για κλείσιμο του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, ζητώντας με επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας την άμεση ανάκληση της.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει στην ερώτησή του ότι «…τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κυρίως άτομα με χρόνιες παθήσεις, νεφροπαθείς, αλλά και όλους τους ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους, με μηδενική συμμετοχή». Υπογραμμίζει επίσης ότι «…εν μέσω έξαρσης της πανδημίας αλλά και εκτόξευσης της ακρίβειας με το κλείσιμο του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ δημιουργούνται νέα και περαιτέρω δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα στους χρόνιους πάσχοντες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ρευματοπαθείς, που λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακά τους».

 

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «…σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Καλαμάτας εκτελεί περισσότερες από 2.000 συνταγές τον μήνα, εξυπηρετώντας παράλληλα και μεγάλο αριθμό ασθενών της Λακωνίας εφ’ όσον δεν υπάρχει εκεί αντίστοιχο φαρμακείο».

 

Παράλληλα και όσον αφορά χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με προφορικές δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας προς τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Χρυσομάλλη, περί ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης, αναμένουμε άμεσα την γραπτή και θεσμική απάντηση του Υπουργού στις σαφείς ερωτήσεις που του θέσαμε:

 

  1. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα;
  2. Θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των χρονίως πασχόντων, των ασθενών και των ατόμων με αναπηρία;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

 

  

 

 

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: « Η απαράδεκτη απόφαση για κλείσιμο του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας επιβαρύνει οικονομικά, εν μέσω κρίσης, τις ευάλωτες ομάδες των ασθενών και τους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας»

 

Η εδώ και μήνες διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για διακοπή λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε όλη την χώρα γίνεται πλέον πράξη. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίαση του (21/7) να κλείσει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, παρά την αναβάθμιση του που είχε αποφασίσει η ίδια διοίκηση πριν ένα χρόνο.

Όπως είναι γνωστό τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κυρίως άτομα με χρόνιες παθήσεις, νεφροπαθείς, αλλά και όλους τους ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους, με μηδενική συμμετοχή. Τα συγκεκριμένα φαρμακεία λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια ως ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση, αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ συνιστά αδιανόητη και προκλητική πρακτική, εφ’ όσον εν μέσω έξαρσης της πανδημίας αλλά και εκτόξευσης της ακρίβειας, δημιουργούνται νέα και περαιτέρω δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα στους χρόνιους πάσχοντες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ρευματοπαθείς, που λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακά τους.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Καλαμάτας εκτελεί περισσότερες από 2.000 συνταγές τον μήνα, εξυπηρετώντας παράλληλα και μεγάλο αριθμό ασθενών της Λακωνίας εφ’ όσον δεν υπάρχει εκεί αντίστοιχο φαρμακείο.

 

 

Κατόπιν αυτών,

Επειδή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους      με μηδενική συμμετοχή.

Επειδή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην πανδημία και την οικονομική κρίση  για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση θα επιβαρύνει οικονομικά και εν μέσω κρίσης ακρίβειας  μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτήν των χρονίως πασχόντων.

Ερωτάται ο κος Υπουργός,

  1. Θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της λειτουργίας του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα;
  2. Θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των χρονίως πασχόντων, των ασθενών και των ατόμων με αναπηρία;

                                                

Ο ερωτών Βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)