Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Δραματική η έλλειψη εργατών γης – Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η δραματική έλλειψη εργατών γης στο πάρα πέντε της ελαιοσυγκομιδής στην Μεσσηνία δεν ενέσκηψε ως κεραυνός εν αιθρία.

Εδώ και έναν χρόνο οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού μας, αλλά και το σύνολο των αγροτικών φορέων της χώρας, προειδοποιούσαν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο να παραμείνουν ακαλλιέργητα χιλιάδες στρέμματα αλλά και να μην ολοκληρωθεί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, εν μέσω μάλιστα της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αρνήθηκαν όλο αυτό το διάστημα να δουν την πραγματικότητα ώστε να προβούν στον απαραίτητο σχεδιασμό και την απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων εργατών γης.

Αντίθετα, λόγω και των πολιτικών ιδεοληψιών τους, καταργώντας την δυνατότητα να έχουν ΑΜΚΑ αλλά και τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς απέλασης και παρανομίας, οι ξένοι εργάτες γης προτιμούν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η νομοθεσία τούς παρέχει τις απαραίτητες άδειες και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η φετινή ελαιοσυγκομιδή, που προβλέπεται και αυξημένη, αλλά και οι συγκομιδές  κηπευτικών από τα μεγάλα θερμοκηπιακά κέντρα της Τριφυλίας, είναι πλέον ορατός.

Το περιβόητο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση  που  έρχεται να προστεθεί στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης στους αγρότες – παραγωγούς.»