Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Επί 2 χρόνια καθυστερεί αδικαιολόγητα η χρηματοδότηση για το νέο κτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας»

Τις άμεσες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για την λύση του στεγαστικού προβλήματος του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ζητά με κοινοβουλευτική του ερώτηση ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση του ο Αλ. Χαρίτσης, «το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας φιλοξενεί σήμερα 44 μαθητές και λειτουργεί ως 10θέσιο, σε κτήριο όπου οι υποδομές του πλέον έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα  να παρατηρείται η απαράδεκτη εικόνα βοηθητικοί χώροι (διάδρομοι) να μετατρέπονται σε αίθουσες θεραπευτικής χρήσης. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η έλλειψη  στοιχειωδώς κατάλληλων χώρων υγιεινής και τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα στους χώρους του σχολείου, συνιστούν μια τριτοκοσμική κατάσταση που δεν αρμόζει σε καμία σχολική μονάδα, πόσο μάλλον όταν αφορά ένα ειδικό σχολείο».

Ο Αλ. Χαρίτσης σημειώνει ότι από τις αρχές του 2019 παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καλαμάτας οικόπεδο που βρίσκεται στην Ανατολική Συνοικία της πόλης, με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου. Ενώ όμως κατατέθηκαν οι μελέτες για να ενταχθεί το έργο στον «Φιλόδημο», η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το εν λόγω πρόγραμμα. Στη συνέχεια κατατέθηκαν οι νέες μελέτες για να ενταχθεί το έργο στο «Αντώνης Τρίτσης», όμως η ένταξη καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και δύο χρόνια.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  1. Κρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως αναγκαία την ανέγερση σχολικής μονάδας για την στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας;
  2. Για ποιόν λόγο, παρά το ότι έχουν κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια οι μελέτες και οι αιτήσεις χρηματοδότησης, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εντάξει την ανέγερση του νέου κτηρίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

                                                                              Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προς τον κο Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: « Επι 2 χρόνια καθυστερεί αδικαιολόγητα η χρηματοδότηση για το νέο κτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1982 και συνιστά την πρώτη δομή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που λειτούργησε στο Νομό Μεσσηνίας. Αρχικά, στεγάστηκε σε τροχόσπιτο, που τοποθετήθηκε σε προαύλιο γενικού σχολείου της πόλης και μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 στην Καλαμάτα, η Ολλανδική κυβέρνηση έστησε, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, ένα προκάτ κτήριο βαρέως τύπου με έξι αίθουσες και τρία μικρά γραφεία. Μετά το 2000, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, με τη σημαντική οικονομική συμβολή των Ομογενών της Αυστραλίας, έχτισε τη νέα πτέρυγα του Σχολείου, όπου από το σχολικό έτος 2004-05 λειτουργεί και Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Σήμερα, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας φιλοξενεί 44 μαθητές και λειτουργεί ως 10θέσιο. Οι ανάγκες πλέον είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με αποτέλεσμα οι υποδομές του συγκεκριμένου κτηρίου να έχουν εξαντληθεί και να παρατηρείται η απαράδεκτη εικόνα βοηθητικοί χώροι (διάδρομοι) να μετατρέπονται σε αίθουσες θεραπευτικής χρήσης. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η έλλειψη  στοιχειωδώς κατάλληλων χώρων υγιεινής και τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα στους χώρους του σχολείου, συνιστούν μια τριτοκοσμική κατάσταση που δεν αρμόζει σε καμία σχολική μονάδα, ποσό μάλλον όταν αφορά ένα ειδικό σχολείο.

Από τις αρχές του 2019, παραχωρήθηκε από τον δήμο Καλαμάτας, οικόπεδο που βρίσκεται στην Ανατολική Συνοικία της πόλης, με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου και λίγους μήνες μετά ολοκληρώθηκε και η σχετική τεχνική προμελέτη. Τον Οκτώβρη του 2019 το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας με την 518/2019 Απόφασή του ενέκρινε:

  • την υπ αριθμ. 17/2019 τεχνική προμελέτη του έργου με τίτλο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ενδεικτικού προϋπολογισμού 4.103.200,00€ με Φ.Π.Α.
  • την υπ’ αρ. 109/2019 μελέτη προμήθειας με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 1ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» προϋπολογισμού 131.752,48€ με Φ.Π.Α.
  • την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση στην ομάδα Γ της πρόσκλησης V με τίτλο «Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων» του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για την πράξη του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 4.234.952,48€ με Φ.Π.Α.
  • την ανάληψη από ιδίους πόρους του Δήμου της δαπάνης της πράξης που υπερβαίνει το ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 513.400,00€.
  • την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας όταν αυτό εκπονηθεί, για την περίοδο 2020-2023.

Μετά από την κατάργηση από την κυβέρνηση της ΝΔ του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκπονήθηκε νέα μελέτη και τελικά κατατέθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στις 24/03/2021. Παρά ταύτα και ενώ έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι διαδικασίες, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα εδώ και δύο χρόνια την ένταξη του κρίσιμου αυτού έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κατόπιν αυτών, 

Επειδή, η Ειδική Αγωγή πρέπει να βρίσκεται στις προτεραιότητες της Πολιτείας, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (Ε.Ε.Α.).

Επειδή, ένα σύγχρονο σχολείο Ειδικής Εκπαίδευσης οφείλει να διαθέτει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πετυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία,
για τους μαθητές του.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, 

  1. Κρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως αναγκαία την ανέγερση σχολικής μονάδας για την στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας;
  2. Για ποιόν λόγο, παρά το ότι έχουν κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια οι μελέτες και οι αιτήσεις χρηματοδότησης, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εντάξει την ανέγερση του νέου κτηρίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)