Κυριακή
3
Δεκέμβριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Η συνεχιζόμενη για άλλη μια χρονιά έλλειψη εργατών γης, οδηγεί σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε οικονομικό αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο»

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  με αφορμή τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το συνεχιζόμενο για άλλη μια χρονιά πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, εξ’ αιτίας του ελλείμματος σχεδιασμού και την απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του ο Αλ. Χαρίτσης, η συγκομιδή σειράς κρίσιμων και πρώτης ανάγκης αγροτικών προϊόντων καθίσταται πλέον αδύνατη, με έμμεση συνέπεια την διαρκώς αυξανόμενη εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων κάθε χρόνο.

 

Παράλληλα, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραθέτει απόσπασμα από την ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, που αναφέρει ότι, «… οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης visas εργατών γης από τρίτες χώρες, οι αργές διαδικασίες επεξεργασίας αιτημάτων για παραμονή παράτυπα διαμενόντων εργατών γης- μέχρι να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο κοντεύει να λήξει το δεύτερο και η υποστελέχωση των τμημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σχεδόν ανά την επικράτεια μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς…».

Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τερματιστεί το κύμα φυγής των εργατών γης και να πραγματοποιηθεί ομαλά η φετινή συγκομιδή και η αγροτική παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας; 

 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Η συνεχιζόμενη για άλλη μια χρονιά έλλειψη εργατών γης, οδηγεί σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε οικονομικό αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο»

Η κατάσταση σχετικά με την έλλειψη των αναγκαίων εργατών γης για την αγροτική παραγωγή έχει λάβει το τελευταίο διάστημα εκρηκτικές διαστάσεις, εξαιτίας του ελλείμματος σχεδιασμού και την απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης. Η συγκομιδή σειράς κρίσιμων και πρώτης ανάγκης αγροτικών προϊόντων καθίσταται πλέον αδύνατη, με έμμεση συνέπεια την διαρκώς αυξανόμενη εγκατάλειψη χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων κάθε χρόνο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε ανακοίνωση του ο Α.Σ.Φιλιατρών Τριφυλίας, που συνιστά τον μεγαλύτερο ελαιοκομικό Δήμο και από τα μεγαλύτερα κέντρα θερμοκηπίων και υπαίθριων κηπευτικών στη χώρα, «…οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης visas εργατών γης από τρίτες χώρες, οι αργές διαδικασίες επεξεργασίας αιτημάτων για παραμονή παράτυπα διαμενόντων εργατών γης- μέχρι να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο κοντεύει να λήξει το δεύτερο και η υποστελέχωση των τμημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σχεδόν ανά την επικράτεια μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς…». Παράλληλα, οι πολυδιαφημιζόμενες ως λύση του προβλήματος  διακρατικές συμφωνίες που σύναψε η κυβέρνηση με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, εφ’ όσον δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη εξ’ αιτίας του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι ξένοι και εξειδικευμένοι εργάτες να προτιμούν να εργαστούν στις γειτονικές χώρες Ιταλία και Ισπανία όπου η νομοθεσία τους παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Στη χώρα μας, αντιθέτως, οι ξένοι εργάτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στους ίδιους βεβαίως αλλά και στη αγροτική παραγωγή και στη βιωσιμότητα ολόκληρων τοπικών οικονομιών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός,

 

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τερματιστεί το κύμα φυγής των εργατών γης και να πραγματοποιηθεί ομαλά η φετινή συγκομιδή και η αγροτική παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)