Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Ο Προϋπολογισμός για το 2023 επιβεβαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην ίδια αποτυχημένη, αντικοινωνική πολιτική»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το σχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε μπροστά μας αγνοεί τις ζοφερές συνθήκες που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην 2η Επιτροπή της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023.

Και πρόσθεσε: «Ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 71% των εργαζομένων  έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων έφτανε έως και το 40%». Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την Eurostat, έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ακριβότερη τιμή βενζίνης. Ενώ το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην χώρα μας, είναι το 2ο χαμηλότερο στους 27». «Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά την βενζίνη από τον Γερμανό, την στιγμή που ο μέσος μισθός είναι 3,5 και 4 φορές χαμηλότερος» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την  διπλή αφαίμαξη που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται οι πολίτες, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια αποτυχημένη, αντικοινωνική πολιτική» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ο προϋπολογισμός για το 2023 δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας» συνέχισε, «πέρα από πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό, κυρίως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα πάνε στην τσέπη των καρτέλ». «Δεν περιλαμβάνονται ούτε μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» πρόσθεσε, παρόλο που «είμαστε μία από τις μόλις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021, όπως και οι ανισότητες από το 2020, σύμφωνα με την Eurostat. «Ενώ η χώρα μας είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στις 27 χώρες ΕΕ ως προς το ποσοστό νοικοκυριών που είδαν μείωση του εισοδήματός τους το 2021» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Και στον τομέα των επενδύσεων η κυβέρνησή κινείται χωρίς σχέδιο» τόνισε παράλληλα.
«Ο στόχος που έθεσε για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% το 2022 έναντι του 2021, περιορίζεται τελικά στο 10%. Ενώ και οι στόχοι για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καταρρέουν πλήρως, με τις πραγματικές πληρωμές για το 2022 να μην ξεπερνούν τα 300 εκατ.». «Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για 2,8 δισ. δαπάνες μέχρι το τέλος του 2022» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ως προς τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης, ο κ. Χαρίτσης τόνισε: «Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι για τι είδους ανάπτυξη μιλάμε και ποιους αφορά

«Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε όταν 1 στις 2 ΜμΕ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα του τρέχοντος μήνα; Όταν η ελληνική οικονομία γίνεται ξανά εισαγωγική, με το εμπορικό έλλειμα να αυξάνεται περισσότερο από 60% κατά το 1ο οκτάμηνο του 2022; Όταν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ;

Και το πιο σημαντικό: Ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη, όταν για μια ακόμη φορά καταθέτετε έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την αύξηση των ανισοτήτων;», διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε επίσης: «Πάει πολύ, κύριοι της κυβέρνησης, να θριαμβολογείτε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός εκτός μνημονιακής επιτήρησης. Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δρομολόγησε και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Η προσπάθειά σας να καρπωθείτε την ιστορική επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  είναι αδιανόητη. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι ανέλαβαν μια χώρα χρεοκοπημένη και παρέδωσαν μια χώρα έξω από τα μνημόνια, με το δημόσιο χρέος ρυθμισμένο και τα δημόσια ταμεία γεμάτα».

«Αυτό που ακούγεται όλο και πιο έντονα από την ελληνική κοινωνία είναι ένα ‘ως εδώ΄. Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει την ώρα της πολιτικής ετυμηγορίας, οι εκλογές θα γίνουν σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα και  ο κορμός μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης, που θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης  με όρους προστασίας την κοινωνικής πλειοψηφίας» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε η ταπείνωση των πολιτών να είναι η νέα «κανονικότητα». Πολιτική αλλαγή τώρα, για μια Νέα Αρχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας».