[nx_top_tags]
Τρίτη
26
Σεπτέμβριος
TOP

Αλ. Χαρίτσης: «Σε συνθήκες “άγονης” υγειονομικής απομόνωσης κάτοικοι και επισκέπτες της Δυτικής Μάνης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Σε συνθήκες «άγονης» υγειονομικής απομόνωσης κάτοικοι και επισκέπτες της Δυτικής Μάνης»
Ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, για την συνεχιζόμενη απαξίωση και την δραματική έλλειψη ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης.
Όπως επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης «…10 και πλέον μήνες από την τελευταία κοινοβουλευτική μας παρέμβαση-ερώτηση (30/9/2021), που αφορούσε την οριακή κατάσταση λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής υγείας και την βούληση του Αρμόδιου Υπουργού Υγείας για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ενίσχυσή της, αυτή παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα αναπάντητη, γεγονός που δεν αποτελεί μόνο κοινοβουλευτική απρέπεια, αλλά κυρίως προσβλητική απαξίωση προς τους κατοίκους όλης της Δυτικής Μάνης».
Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι το υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου προσπαθεί να ανταπεξέλθει εξυπηρετώντας τις ανάγκες περίθαλψης 27 κοινοτήτων και 7.300 περίπου μόνιμων κατοίκων αλλά και χιλιάδων παραθεριστών την περίοδο αυτή, με τις ηρωικές προσπάθειες ενός πλέον μόνον Ιατρού (!), λόγω των μετακινήσεων 2 ακόμη ιατρών του Κ.Υ. προς ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Παράλληλα, η απαράδεκτη και μη ανεκτή πλέον κατάσταση του μοναδικού και απηρχαιωμένου ασθενοφόρου του Κ.Υ και η σύμβαση του μοναδικού οδηγού που λήγει στις 31 Αυγούστου, δημιουργεί κινδύνους να μην γίνονται διακομιδές ασθενών ή εκτάκτων περιστατικών, θέτοντας την ζωή των κατοίκων και παραθεριστών σε συνεχόμενο κίνδυνο.
Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Υγείας:
1. Θα προβεί επιτέλους στην άμεση ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης;
2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου ασθενοφόρου που συνιστά το μοναδικό μέσο διακομιδών ασθενών και έκτακτων περιστατικών για όλο τον δήμο Δυτικής Μάνης, για το οποίο υπάρχει αίτημα προς την 6η ΥΠΕ εδώ και 2 χρόνια;
3. Θα υπάρξει άμεση προκήρυξη θέσης οδηγού ασθενοφόρου;
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε συνθήκες «άγονης» υγειονομικής απομόνωσης οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δυτικής Μάνης από την συνεχιζόμενη, για άλλη μια χρονιά, απαξίωση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου»
Σε συνθήκες υγειονομικής απομόνωσης βρίσκονται για άλλη μια χρονιά κάτοικοι και επισκέπτες του δήμου Δυτικής Μάνης, εφ’ όσον η συνεχιζόμενη απαξίωση και η δραματική έλλειψη ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου, που συνιστά την μοναδική δομή για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση οριακής λειτουργίας.
Έχουν παρέλθει 10 και πλέον μήνες από την τελευταία κοινοβουλευτική μας παρέμβαση-ερώτηση (30/9/2021), που αφορούσε την οριακή κατάσταση λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής υγείας και την βούληση του Αρμόδιου Υπουργού Υγείας για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ενίσχυσή της, η οποία παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα αναπάντητη, γεγονός που δεν αποτελεί μόνο κοινοβουλευτική απρέπεια, αλλά κυρίως προσβλητική απαξίωση προς τους κατοίκους όλης της Δυτικής Μάνης.
Το υγειονομικό προσωπικό του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου προσπαθεί να ανταπεξέλθει εξυπηρετώντας τις ανάγκες περίθαλψης 27 κοινοτήτων και 7.300 περίπου μόνιμων κατοίκων αλλά και χιλιάδων παραθεριστών την περίοδο αυτή, με τις ηρωικές προσπάθειες ενός πλέον μόνον Ιατρού (!), ενώ προβλέπονται 9 θέσεις ειδικευμένων ιατρών, λόγω των μετακινήσεων 2 ακόμη ιατρών του Κ.Υ. προς ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Συνέπεια αυτού οι συνεχόμενες μονές εφημερίες που αναγκάζεται να κάνει ο εναπομείναντας ιατρός, που προφανώς αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από ταυτόχρονα περιστατικά που χρήζουν περίθαλψης, γεγονός που φέρνει το υγειονομικό προσωπικό εκτός ορίων.
Παράλληλα, η απαράδεκτη και μη ανεκτή πλέον κατάσταση του μοναδικού και απηρχαιωμένου ασθενοφόρου του Κ.Υ.(που «μετράει» 1.000.000 χιλιόμετρα!) που παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές προς την 6η ΥΠΕ για αντικατάσταση του δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια από την πλευρά της, ενώ η σύμβαση του μοναδικού οδηγού λήγει στις 31 Αυγούστου με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην γίνονται διακομιδές ασθενών ή εκτάκτων περιστατικών, θέτοντας την ζωή των κατοίκων και παραθεριστών σε συνεχόμενο κίνδυνο.
Επειδή ο Δήμος Δυτικής Μάνης καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με δυσπρόσιτες κοινότητες και ιδιαίτερα προβληματική οδική σύνδεση με τις κεντρικές δομές υγείας της Καλαμάτας.
Επειδή η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των μονίμων κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων, και των χιλιάδων παραθεριστών της θερινής περιόδου.
Επειδή είναι απαράδεκτο να μην γίνονται διακομιδές ασθενών εν μέσω μάλιστα νέας έξαρσης της πανδημίας λόγω της αδιανόητης μη αντικατάστασης του απαρχαιωμένου και μοναδικού ασθενοφόρου για όλο τον δήμο και της έλλειψης οδηγού.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Θα προβεί επιτέλους στην άμεση ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης;
2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου ασθενοφόρου που συνιστά το μοναδικό μέσο διακομιδών ασθενών και έκτακτων περιστατικών για όλο τον δήμο Δυτικής Μάνης, για το οποίο υπάρχει αίτημα προς την 6η ΥΠΕ εδώ και 2 χρόνια;
3. Θα υπάρξει άμεση προκήρυξη θέσης οδηγού ασθενοφόρου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)