Οι αιτίες που προκαλούν έξαρση στις αλλεργίες σας μπορεί να κρύβονται σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι σας
Με τον ερχομό της άνοιξης πληθαίνουν τα κρούσματα με αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, οι αλλεργίες της εποχής είναι βεβαίως κάτι σχεδόν αναπόφευκτο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε κάποια έξυπνα μέτρα πρόληψης για να προστατευτείτε από αυτές, τουλάχιστον μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.
Οι αιτίες που προκαλούν έξαρση στις αλλεργίες σας μπορεί να κρύβονται σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι σας.
Συνιστάται, λοιπόν, σε όποιον έχει αλλεργίες να γνωρίζει ποια σημεία είναι αυτά και τι μπορεί να κάνει για να προστατευτεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Ακαταστασία σημαίνει σκόνη
Ένα ακατάστατο περιβάλλον, όπου συσσωρεύονται παλιά περιοδικά, χαρτιά, εφημερίδες, ακόμα και άπλυτα ρούχα, αποτελεί ένα μικρό «παράδεισο» για τα ακάρεα της σκόνης, τη μούχλα και τα τρωκτικά. Ανακυκλώστε κάθε τι παλιό εβδομαδιαία και κρατήστε τους κάδους των απορριμμάτων όσο πιο μακριά από το σπίτι μπορείτε.
Χαλιά και μοκέτες φιλοξενούν ακάρεα σκόνης
Τα ακάρεα της σκόνης και άλλοι μικροοργανισμοί από το τρίχωμα των κατοικιδίων σας συσσωρεύονται σε χαλιά και μοκέτες. Έτσι, πρέπει να τα καθαρίζετε πολύ τακτικά με σκούπα, η οποία μάλιστα να είναι εφοδιασμένη και με ένα υψηλής αποδοτικότητας φίλτρο σωματιδίων αέρα, για να παγιδεύει τα μικροσκοπικά σωματίδια.
Κλινοσκεπάσματα
Εξαφανίστε τα ακάρεα που ζουν στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας με το να τα αλλάζετε και να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στους 60+ βαθμούς Κελσίου στο πλυντήριο. Ορισμένα πλυντήρια, μάλιστα, διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση αλλεργιογόνων ουσιών.
Μπάνιο
Η υγρασία στο μπάνιο ή στους τοίχους των υπογείων συντελεί στη δημιουργία μούχλας. Καθαρίστε καλά πατώματα και τοίχους σε δωμάτια με αυξημένη υγρασία με ένα διάλυμα χλωρίνης (1 καπάκι σε 1 λίτρο H2O) για να μην επιτρέψετε να αναπτυχθούν μύκητες.
Ψίχουλα στην κουζίνα
Ψίχουλα και διάφορα άλλα μικρά και αμελητέα πολλές φορές σκουπιδάκια αποτελούν δέλεαρ για τρωκτικά και κατσαρίδες, και τα περιττώματα αυτών των οργανισμών επιδεινώνουν τις αλλεργίες σας. Κρατήστε το χώρο σας καθαρό.
Όταν ανοίγετε τα παράθυρα, επιτρέπετε στα εξωτερικά αλλεργιογόνα να εισέλθουν στο σπίτι
Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, τουλάχιστον κατά τις ώρες όπου η γύρη στην εξωτερική ατμόσφαιρα είναι στο μέγιστο επίπεδο συγκέντρωσης, δηλαδή ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 3 το απόγευμα. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα των μονάδων κλιματισμού (air condition), επειδή εκεί συσσωρεύονται πολλά αλλεργιογόνα.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να κρατήσουν μούχλα
Οι γλάστρες με φυτά μπορεί να κρατήσουν αλλεργιογόνες ουσίες και μούχλα στα φύλλα τους. Αφαιρέστε τα τυχόν μουχλιασμένα φύλλα αμέσως και μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο δίσκο κάτω από τις γλάστρες, όταν τις ποτίζετε.
Πηγή: in.gr