Στην τράπουλα, υπάρχει ένα0 χαρτί που αποκαλείται «μπαλαντέρ» (baladeur, που σε μετάφραση από τα γαλλικά σημαίνει κάτι σαν…«τροβαδούρος»), ή αλλιώς στα αγγλικά «joker» (πλακατζής).
Διαλέγετε και παίρνετε. Οι 23 συνολικά βουλευτές που άλλαξαν «πρόσημο» στη διάρκεια των τριών και κάτι ετών – από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα – θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάτι μεταξύ…πλακατζή και τροβαδούρου!
Πάντως, δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γνήσιοι εκφραστές κάποιας λαϊκής βούλησης – όση επιείκεια και αν προσπαθήσεις να δείξεις απέναντί τους. Όση κατανόηση και αν θέλεις να τους προσφέρεις – ακόμα και αν δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας, ότι ορισμένοι από αυτούς υπέστησαν ασφυκτικές πιέσεις κάποια στιγμή από (κάποιους) εκ των ψηφοφόρων τους.
Οι 23 αυτοί βουλευτές, σε απλά μαθηματικά, αποτελούν το 8% του ελληνικού κοινοβουλίου!
Μπορεί ορισμένοι από αυτούς να έχουν δίκιο και να αγανάκτησαν με τις επιλογές των κομμάτων.
Μπορεί ορισμένοι να αισθάνονται ότι τους καλεί το εθνικό καθήκον.
Μπορεί ορισμένοι να διεγράφησαν από τα κόμματα – δίκαια ή άδικα, οπότε να μην φέρουν ακέραια την ευθύνη της «μετακόμισης» σε άλλο κομματικό στρατόπεδο.
Αλλά ποιός μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά, ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο νόθευσης της λαϊκής ψήφου;
Καθένας από τους βουλευτές – μπαλαντέρ, όταν ερωτηθεί ξεχωριστά, ισχυρίζεται πως «συνομίλησε με τους ψηφοφόρους του» και κατόπιν αποφάσισε.
Ενα απλό ερώτημα, είναι πως είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε βουλευτής ποιοί είναι οι ψηφοφόροι του. Εξ όσων θυμούμαι, η ψήφος παραμένει μυστική και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι, στην πραγματικότητα, ρώτησαν κάποιον πέρα από τους στενούς φίλους τους. Δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά κάποτε διερωτώμαι (όπως και εσείς, υποθέτω) εάν ορισμένοι από τους μετακινούμενους βουλευτές (μπορεί ελάχιστοι) ερωτούν/συνεννοούνται και με κάποιους τρίτους παράγοντες – εκτός του εκλογικού ακροατηρίου τους…
Είναι άδικο, ασφαλώς, να αφήνονται υποννοούμενα ή να κακοχαρακτηρίζονται πολιτικά πρόσωπα, αφού ουδείς μπορεί να μιλήσει επί αυτών των ζητημάτων με ονοματεπώνυμα. Ωστόσο, δεν ευθύνονται οι πολίτες, εάν η έννοια της αξιοπιστίας έχει καταστεί κάτι σαν…εξωτικό φρούτο στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Αν το βρεις, το κοιτάζεις με θαυμασμό και απορία.
Σα να αντιμετωπίζεις το άγνωστο!
Οι 23 βουλευτές που άλλαξαν κομματική στέγη από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα ο Στάθης Παναγούλης.
ΝΔ: Διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα η Κατερίνα Παπακώστα.
Ποτάμι: Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Χάρης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας, Κατερίνα Μάρκου, Ιλχάν Αχμέτ
Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Ενωση Κεντρώων: Ανεξαρτητοποιήθηκαν διαδοχικά οι Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προς ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κατσιαντώνης, Αριστείδης Φωκάς
ΑΝΕΛ: Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Νικολόπουλος διεγράφησαν από την ΚΟ. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ανεξαρτητοποιήθηκε.
Χρυσή Αυγή: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (ο τελευταίος επέστρεψε μετά από ένα χρόνο ακριβώς!)
του Αντώνη Φουρλή από το https://www.huffingtonpost.gr