Τρίτη
17
Σεπτέμβριος
TOP

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά ζητήματα

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόβλημα εργατών γης.

Η έλλειψη εργατών στα χωράφια της Μεσσηνίας και ολόκληρης της χώρας είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και είναι ο λόγος που τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Στα κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου οι ανάγκες σε εργάτες φτάνουν έως και σε 1 άτομο ανά 2 στρέμματα καλλιέργειας με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Κρήτης να παρατηρείται έντονη εγκατάλειψη θερμοκηπιακών καλλιεργειών λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί στον αγροτικό κόσμος της Ελλάδας ακούγεται σαν ένα κακό αστείο η μελέτη (MasterPlan), που εκπόνησε η Ολλανδική εταιρεία HVA για την Θεσσαλία. Στην μελέτη αυτή προτείνεται η αλλαγή καλλιέργειας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, από καλαμπόκι και βαμβάκι σε κηπευτικά και οπωρώνες.

Τρία είναι τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν προς την κυβέρνηση.

  1. Πώς θα εξασφαλίσετε ομαλή μετάβαση στους αγρότες της Θεσσαλίας έτσι ώστε να αλλάξουν όλα τους τα γεωργικά μηχανήματα και ταυτόχρονα να επενδύσουν σε νέα;
  2. Τους καλείτε να επενδύσουν σε κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες τα οποία χρειάζονται 3 χρόνια τουλάχιστον για να δώσουν παραγωγή. Να σας θυμίσουμε πως η μέση ηλικία των αγροτών στην χώρα ξεπερνάει κατά πολύ τα 50 έτη. Αυτό όμως που προκαλεί την μεγαλύτερη απορία στους αγρότες της Νοτίου Ελλάδας είναι πως θα εξασφαλιστεί επαρκές εργατικό δυναμικό όταν τόσο οι δενδρώδεις καλλιέργειες όσο και αυτές των κηπευτικών έχουν αυξημένες ανάγκες σε σχέση με αυτές που υπήρχαν στην Θεσσαλία;
  3. Πως αυτή η εναλλαγή θα βοηθήσει στην αυτάρκεια των προϊόντων στα οποία είμαστε ελλειμματικοί όπως το καλαμπόκι;
  4. Θα μπορούσατε άραγε να μας εξηγήσετε το όραμα και την στρατηγική ώστε να εξασφαλίσετε επαρκές εργατικό δυναμικό στη Θεσσαλία όταν στη Μεσσηνία αλλά και σε ολόκληρη τη Πελοπόννησο και τη Κρήτη τα θερμοκήπια μένουν τα τελευταία χρόνια ακαλλιέργητα με την έλλειψη εργατικών χεριών σαν βασικό λόγο;
  5. Θα τρέξει άραγε ποτέ πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο; Εάν ναι, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει οργανωμένα ώστε να είναι ελκυστικό για να πετύχει και όχι κάτι πρόχειρο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής με μόνο σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών.

Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα συρρικνώνεται. Κόστος παραγωγής, εργατικό δυναμικό, γήρανση αγροτικού πληθυσμού κ.α. είναι από τα κύρια αίτια που συμβάλουν στην μείωση της αγροτικής παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας περιμένει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια αφού σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούμε για την διαβόητη και πλέον γραφική «παραγωγική ανασυγκρότηση», αλλά δυστυχώς το πρόβλημα της εγκατάλειψης του υπαίθρου διογκώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Όσο καιρό οι αγρότες ήταν στα μπλόκα και διαμαρτύρονταν για τη κυβερνητική πολιτική καλούσατε σε διάλογο και συναντήσεις ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα.  Από τις ανακοινώσεις των αγροτών φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει λυθεί. Και μετά το τελευταίο φιάσκο της συνάντησης των εκπροσώπων των Θεσσαλών με τον πρωθυπουργό, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έπαψε να ασχολείται με την αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής επιμένοντας στο μότο της: «Πάμε και όπου βγει».