Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Ανακοίνωση των ΟΒ ΑΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο με θέμα τα ναρκωτικά

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση των ΟΒ ΑΕΙ Καλαμάτας της ΚΝΕ με αφορμή την ημερίδα για τα ναρκωτικά

Μόνο πρόκληση μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΠΑ.ΠΕΛ. με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την ηγεσία της ΠΑΣΠ συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα τα ναρκωτικά και τίτλο «Νέοι και ναρκωτικά: Δρόμοι εμπλοκής και τρόποι απεξάρτησης».

Είναι απαράδεκτο και ειδικά σε μια σχολή ανθρωπιστικών επιστημών, να προσεγγίζεται ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο όπως η τοξικοεξάρτηση, μέσα από τη λογική της καταστολής και της αστυνόμευσης. Μια λογική που κάνει «ειδικούς» αστυνομικούς για να μιλήσουν για ένα τέτοιο θέμα και όχι για παράδειγμα μια σειρά ανθρώπους σε δομές όπως το ΚΕΘΕΑ που κάνει αγώνα καθημερινά με τα θεραπευτικά προγράμματα και την επανένταξη τοξικοεξαρτημένων.

Στο σάπιο σύστημά τους, που ασφυκτιάς, γεννιέται η τοξικοεξάρτηση!

Η τοξικοεξάρτηση είναι φαινόμενο με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές, ιστορικές και εδράζεται στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Στον καπιταλισμό αναπτύσσεται ως τρόπος ζωής τόσο η χρήση, όσο και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Η χρήση ουσιών προβάλλεται ως “φυγή” από την κοινωνία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Πόλεμος, ανεργία, ακρίβεια, πανδημία, φτώχεια, προσφυγιά. Η πραγματικότητα για έναν νέο άνθρωπο βρίσκεται πολύ μακριά από τα όνειρα και τις αναζητήσεις του. Τα αδιέξοδα μοιάζουν ανυπέρβλητα και ωθούν πολλούς νέους στη χρήση ουσιών και στο περιθώριο ψάχνοντας εκεί τη διέξοδο με σημαντική έλλειψη οράματος, νοήματος και προοπτικής για τη ζωή τους.

Αυτοί που θεωρούν τη λύση της τοξικοεξάρτησης ως ζήτημα καταστολής παράλληλα την προωθούν καθώς τα ναρκωτικά αποτελούν μια τεράστια επιχείρηση κερδοφορίας!

Ας θυμηθούμε…

·         Ήδη από το 1992, κατατίθεται πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε “σκληρά” και “μαλακά”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας έγιναν προσπάθειες να χαλαρώσει η νομοθεσία γύρω από ποινές για το εμπόριο ναρκωτικών.

·         ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΜέΡΑ25 αλληλοσυγχαίρονται για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, πριν ένα χρόνο, με το βλέμμα στα τεράστια έσοδα.

·         Ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζουν τον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στο κέντρο της Αθήνας που κάνει επίσημα αποδεκτό τον “κοινωνικό θάνατο”.

·         Η απόφαση του Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους να “παλέψουν” για τη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης.

Τα κατορθώματα ενός συστήματος που σαπίζει μιλάνε από μόνα τους:

– Η ενισχυμένη έκθεση ναρκωτικών ουσιών, με την αναγνώριση της ψυχαγωγικής χρήσης τους σε μια σειρά χώρες, όχι απλώς δεν μείωσε, αλλά αύξησε τα ποσοστά χρήσης, πολλαπλασίασε το φαινόμενο της πολυχρήσης.

– Η πρώτη ουσία, με την οποία έρχονται σε επαφή, είναι η “αθώα” κάνναβη, που τόσο μελάνι και προπαγάνδα έχει χυθεί για την προβολή της, οδηγώντας χιλιάδες νέους σε προγράμματα απεξάρτησης και την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα έως το 2025!

Κράτα τη ζωή στα χέρια σου – μην την παραδώσεις! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!

Οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και οι νεολαίες τους που διαχρονικά έχουν προωθήσει βήμα-βήμα τις ευρωπαϊκές οδηγίες που οδηγούν στη διάλυση της πρόληψης και προχωρούν τη νομιμοποίηση της χρήσης, μιλάνε σήμερα για την ελευθερία και την “ακίνδυνη” χρήση ουσιών.

…εσύ πρέπει να προβληματιστείς!

Όλοι αυτοί που έχουν κάνει το σχολείο μια αρένα εξετάσεων, που “εξοντώνει” τους μαθητές, που θέλουν να φιμώσουν τη φωνή και τον αγώνα των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο για να μην “κουνιέται φύλλο” απέναντι στους νόμους της αγοράς που υποβαθμίζουν τα πτυχία, που θεωρούν κανονικότητα τον 21ο αιώνα να δουλεύει ένας νέος άνθρωπος ήλιο με ήλιο, με απλήρωτες υπερωρίες ή με ωράριο-λάστιχο, είναι αυτοί που μιλάνε για “πρόοδο” στην πολιτική για τα ναρκωτικά!

Μαρτυράνε τη διπλή στόχευση από την ανοχή, τη χρήση και την εξάρτηση: Από τη μία ως πηγή τεράστιων κερδών για τους μονοπωλιακούς ομίλους και από την άλλη ως τρόπο ενσωμάτωσης, ώστε να “θολώνουν” το μυαλό, να “νεκρώνουν” τα στοιχεία αυτά που κάνουν έναν άνθρωπο να σκεφτεί, να αμφισβητήσει, να αναζητήσει την αλήθεια, να δράσει…

Μας ενώνει κάτι πιο δυνατό από μια ουσία, ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία!

Η ΚΝΕ βρίσκεται σταθερά μπροστά στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις και πρωτοστατεί κόντρα στη συνολική καλλιέργεια ανοχής στη χρήση και του τρόπου ζωής που τη συνοδεύει!

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες προβάλλουμε την ανάγκη να δυναμώσει όλο το πλέγμα μέτρων πρόληψης, με ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, η ουσιαστική πρόληψη που αφορά ένα πλέγμα μέτρων και την προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής, κόντρα στη ναρκοκουλτούρα. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική μείωσης της βλάβης, στα υποκατάστατα, στη χρήση ναλοξόνης στο σπίτι απλά για να μην πεθάνεις, στη συνολική αποδοχή του προβλήματος ως μη πρόβλημα και στις κατευθύνσεις της ΕΕ που όλα τα κόμματα προωθούν.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε μέτωπο με τα ναρκωτικά και ό,τι βάζει στο στόχαστρο τη συνείδηση των νέων, που τους θέλει χωρίς απαιτήσεις από τη ζωή! Η στάση μας απέναντι στα ναρκωτικά είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή και στο μέλλον. Πηγάζει από το πού τοποθετούμε τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον. Θέλουμε τον άνθρωπο πρωταγωνιστή της ζωής του, με ρόλο ενεργητικό, δραστήριο, με γνώση και κριτήριο να επιλέγει, να αποφασίζει, να δημιουργεί και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του! Δημιουργούμε ένα νεανικό ρεύμα αντίστασης απέναντι στα ναρκωτικά και σε αυτό που συμβολίζουν.

Η ελευθερία δεν βρίσκεται στην υποταγή, την παθητική στάση ζωής, στη μαστούρα που κρατά τον άνθρωπο αλυσοδεμένο. Η δύναμη, η “μαγκιά”, η στάση κόντρα στο ρεύμα βρίσκεται στην αμφισβήτηση των ορίων του συστήματος, στη συλλογική – οργανωμένη πάλη, με το κεφάλι ψηλά, για όλα όσα έχουμε ονειρευτεί, για τα ιδανικά μας!

ΟΒ ΑΕΙ Καλαμάτας