Δευτέρα
26
Σεπτέμβριος
TOP

Ανάμεσα σε πυρκαγιές και σε πανδημία – Μάχη στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου – ΣΟΚ με 91 κρούσματα στη Μεσσηνία

Οι καταστροφικές φωτιές δικαίως μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η σκέψη όλων είναι στους πυρόπληκτους στην Εύβοια και στην Αρκαδία που δίνουν ακόμα μάχη με τις φλόγες, όπως και στους συμπολίτες μας στην Αττική που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα.

Οι συγκλονιστικές εικόνες από τους τόπους της καταστροφής και οι ολέθριες συνέπειες που φέρνουν οι πυρκαγιές για χιλιάδες πολίτες είναι το βασικό μέλημα που πρέπει να απασχολεί αυτή τη στιγμή τους υπεύθυνους προκειμένου να αποκατασταθεί η ζωή τόσων ανθρώπων που είδαν να χάνονται τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η αποκατάσταση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι επίσης άμεση προτεραιότητα καθώς η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, αλλά πιέζει με καταστροφικά φαινόμενα αλλά και πανδημίες την ανθρωπότητα που καλείται να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις σε μέτρα αντιμετώπισης, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η «απειλή» του κορωνοϊού διαρκώς παρούσα

Την ίδια στιγμή η «απειλή» του κορωνοϊού είναι διαρκώς παρούσα. Δραματική υπενθύμιση ήταν η σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 4.181 νέα κρούσματα, αριθμό που είχαμε να δούμε από τις αρχές Απριλίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα ήδη από τις αρχές Αυγούστου – σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις για επικράτησή της τον Σεπτέμβριο- σε συνδυασμό με την άνοδο των σκληρών δεικτών προκαλούν ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας και για νέα έξαρση της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν 20 περίπου μέρες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στους 120 ασθενείς ενώ σήμερα είναι 219. Οι ΜΕΘ στην Κρήτη, που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ήδη «ζορίζονται» με την πληρότητα να φτάνει το 75%, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

ΣΟΚ – 91 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μια ημέρα στη Μεσσηνία

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 10 Αυγούστου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.181, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 521.399 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η γεωγραφική κατανομή των 4181 κρουσμάτων κορωνοϊού σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα:

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

167 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

91 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Στους 35 οι ασθενείς στην COVID της Καλαμάτας

Τρεις περισσότεροι από χθες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στην κλινική Covid -19 του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  “σήμερα Τρίτη 10/8/2021 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται τριάντα πέντε (35) ασθενείς. Έγιναν έξι (6) εισαγωγές. Δόθηκαν τρία (3) εξιτήρια.” Χθες, ο αριθμός των ασθενών ανερχόταν σε 32 ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν 22.

«Άρχισαν τα όργανα» στην Κρήτη

Ήδη τα νέα για την Κρήτη δεν είναι καλά, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει μίνι lovkdown τύπου Μυκόνου, με τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφονται στον νομό να καταρρίπτουν το ένα το άλλο. Σήμερα ο νομός Ηρακλείου είχε 275 νέες μολύνσεις και συνολικά η Κρήτη 554. Δεν αποκλείεται αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και για τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα. Έντονος προβληματισμός υπάρχει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ρέθυμνο παρουσίασε αντίστοιχα αυξητική τάση κατά 95%.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα λόγω διακοπών ανησυχούν τους επιστήμονες που βλέπουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Τα δύο σενάρια για τον Σεπτέμβρη

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τον Σεπτέμβρη, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση.

Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές». Σχετικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Εμβολιασμός και ιχνηλάτιση τα «όπλα» ενάντια στην πανδημία

Σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί.

Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό». «Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο.

Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης. Υπενθυμίζεται πως κατά τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί 5.799.515 άτομα, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 5.391.529.

με πληροφορίες από www.in.gr