Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Ανάρπαστο το πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Μάχη για τις 800 τελευταίες θέσεις – Ποιες αιτήσεις ακυρώνονται

«Έσπασε τα κοντέρ» το πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς η ανταπόκριση των νέων 25 έως 39 ετών για τη λήψη χαμηλότοκου ή μηδενικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν τη δική τους στέγη ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος τους, καθώς εξαντλήθηκε το 96% και την νέας χρηματοδότησης που έλαβε από την ΔΥΠΑ το καλοκαίρι, ενώ δεν προβλέπεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση παρά το υψηλό ενδιαφέρον που καταγράφεται.

Αυτό σημαίνει πως όποιοι δικαιούχοι έχουν καταθέσει αίτηση και έχει λάβει προέγκριση θα «κονταροχτυπηθούν» για τις τελευταίες 800 θέσεις, ενώ όσες αιτήσεις μείνουν εκτός, θα ακυρωθούν αυτόματα.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για την υποβολή πάνω από 40.000 αιτήσεων, εκ των οποίων ελέγχθηκαν οι 36.000, προεγκρίθηκαν οι 24.000, ενώ την τελική έγκριση έλαβαν μόλις 9.000 φάκελοι. Οι δικαιούχοι αυτοί έχουν βρει ακίνητο που πληρεί τις προϋποθέσεις και εκκρεμεί ο έλεγχός του για να εκταμιευτεί το δάνειο. Αν από τον έλεγχο προκύψει μη τήρηση των προϋποθέσεων του προγράμματος, τότε η αίτηση απορρίπτεται και απελευθερώνονται κονδύλια για άλλες αιτήσεις δανειοληπτών, που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση.

Το μέσο όρο εγκεκριμένης χρηματοδότησης ανέρχεται σε περίπου 105.000 ευρώ και αφορά κυρίως σπίτια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία κ.α.

Προνομιακή επιδότηση

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο, με αρχική κρατική χρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ, η οποία απορροφήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο. Το καλοκαίρι διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση με άλλα 375 εκατ. ευρώ, τα οποία σχεδόν έχουν εξαντληθεί.

Το σύνολο της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να είναι η κρατική άτοκη χρηματοδότηση στα δάνεια των νέων και τα άλλα 250 εκατ. να είναι η αμιγώς τραπεζική έντοκη χρηματοδότηση.

Το επιτόκιο του δανείου κυμαίνεται στο 1,5% (1,3% έως 1,7% ανάλογα με την τράπεζα), ενώ αν ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, το δάνειο είναι πλήρως άτοκο. Η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Στη β’ φάση του το πρόγραμμα ενσωμάτωσε τις εξής αλλαγές:

  • δεν απαιτείται δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά προσμετράται και το τεκμαρτό εισόδημα στον υπολογισμό
  • ενώ αρχικά το ακίνητο έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, πλέον η 15ετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.
  • επιλέξιμα είναι τα διαμερίσματα που δεν υπερβαίνουν τα 150 τ. μ., χωρίς να προσμετρώνται όσα αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

Κατά τα άλλα, το αιτούμενο ποσό δανείου παραμένει στα 150.000 ευρώ, ενώ η τιμή του ακινήτου που θα αγοραστεί δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ (σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς). Αφιορά ακίνητα ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών και επιφάνειας έως 150 τ.μ.

πηγη insider.gr