Δευτέρα
5
Ιούνιος
TOP

«Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη. Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1830)»

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022, εκδήλωση για την παρουσίαση αφιερωματικού τόμου του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο: «Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη. Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1830)», το οποίο συνέγραψε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου.

 

Κατά την έναρξη της παρουσίασης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολούθως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, τόνισε στον χαιρετισμό του:

«Η καταγραφή και αποτύπωση του ιστορικού βηματισμού του αστυνομικού θεσμού παρουσιάζει μια πολλαπλή εννοιολόγηση, με κυριότερη την ανάδειξη της αποστολής και του σκοπού αυτού, αλλά και τη διερεύνηση της σύνθεσης της ουσίας του με έννοιες και κοινωνικές ή ατομικές αξίες, οι οποίες ωριμάζουν σταδιακά κατά τη γέννηση του Ελληνικού Κράτους και αποδεικνύουν την παράλληλη αναγκαιότητα της ύπαρξης του αστυνομικού θεσμού ως συνεκτικού κρίκου με την ύπαρξη ενός υγιούς κοινωνικού συνόλου και της ασφάλειας των μελών αυτού.

 «Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη – Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας»

 Ένας τίτλος περιεκτικός εννοιών. Εννοιών που νοηματοδοτούν τη σημασία της αποστολής του αστυνομικού θεσμού, ενώ παράλληλα με ευρηματικό τρόπο τον διασυνδέει με την περίοδο των ένδοξων ετών της δεκαετίας 1821-1830…

 …Διατρέχοντας το σύγγραμμα ως προς το ιστορικό του περιεχόμενο πραγματοποιείται ένας παραλληλισμός του παρελθόντος και της αφετηρίας εμφάνισης του αστυνομικού θεσμού στο ελληνικό έθνος, με το σήμερα, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε δύο βασικές διαπιστώσεις την αναγκαιότητα ύπαρξης του αστυνομικού θεσμού ως άμεσα συνδεδεμένου με την ύπαρξη και επιβίωση ενός κρατικού κοινωνικού σχηματισμού, και την αναγκαιότητα εμβάθυνσης στο εννοιολογικό περιεχόμενο του θεσμού της Αστυνομίας ως αποσαφηνιστικού της αποστολής και του σκοπού του αστυνομικού οικοδομήματος έως σήμερα… 

…Έτσι, το 1822 ιδρύεται το Μινιστέριο/Υπουργείο της Αστυνομίας, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής προς όφελος της επανάστασης και του ελληνικού έθνους. Για πρώτη φορά αποδίδονται βαθμοί, οι οποίοι διασώζονται έως σήμερα και δείχνουν την αντοχή τους μέσα στον χρόνο, αλλά και την ιστορική, κοινωνική και πολιτική νοηματοδότηση που έχουν λάβει έως σήμερα. Γενικοί Αστυνόμοι, Αστυνόμοι και Υπαστυνόμοι είναι οι πρώτοι βαθμοί, οι οποίοι διαβαθμίζονται και σε σχέση με τις χωρικές τους αρμοδιότητες…

 …Ιδιαίτερες προσωπικότητες διατελούν ως Υπουργοί του Υπουργείου Αστυνομίας και σταδιακά αναβαθμίζουν τις αρμοδιότητες αυτού. Λάμπρος Νάκος, Ανδρέας Μεταξάς, Αινιάνας Γεώργιος, Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας, Δημήτριος Δεσύλλας, Αναστάσιος Λόντος, Ανδρέας Ζαΐμης και άλλοι, χτίζουν με τη δράση τους και ανορθώνουν τον αστυνομικό θεσμό, δημιουργώντας ισχυρά ερείσματα νομιμότητας…

 Ισονομία πολιτών, κοινή ευταξία, εσωτερική και εξωτερική ευταξία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια, καλή αρμονία, δικαιοσύνη και χρηστοήθεια είναι έννοιες, που συνιστούν οδηγό κοινωνικής σωφροσύνης, νομιμότητας και κοινωνικής ισορροπίας. Η κοινωνική τους χροιά επηρεαζόμενη από ευρωπαϊκές πνευματικές, φιλοσοφικές και δικαιϊκές καταβολές και από την ευρωπαϊκή κοινωνική ωρίμανση αναδεικνύει τον ουσιώδη ρόλο τους στη σύσταση του κράτους και του έθνους…

 

…Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία συναντά το παρελθόν της και τον πολιτισμό της και προβάλλει πιο ισχυρή, καθώς συνδέεται με τις ρίζες της, αφουγκράζεται την κληρονομιά της, συνειδητοποιεί την αποστολή και το σκοπό της. Μετατρέπεται σε μία σύγχρονη αστυνομία, ακολουθώντας ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, προσαρμόζεται στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, θέτει ως πρωτεύοντα στόχο της την εμπέδωση του αισθήματος της εσωτερικής ασφάλειας και την προστασία του πολίτη, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας…

 

…Το παρελθόν μας και η ιστορική πορεία του αστυνομικού θεσμού, και των σημαινόντων εννοιών που εμπεριέχει, δεν μπορεί να νοηθεί αποκομμένο από το σήμερα. Χρέος μας είναι να το αναδείξουμε και να το διατηρήσουμε.

 Η επαφή με τις ρίζες μας, και η κατανόηση της αποστολής μας και των θεμέλιων λίθων του οικοδομήματος της Αστυνομίας, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο έργο που επιτελούμε, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα του αστυνομικού δικαίου και των εφαρμοστέων δικαιϊκών κανόνων, ενώ διανοίγει το δρόμο για τη συν-αντίληψη της κοινωνικής προσφοράς των αρμοδιοτήτων μας…

 …Ευχαριστούμε τον αξιόλογο ιστοριογράφο και ακαδημαϊκό κ. Θανάση Χρήστου για την αδιαμφισβήτητα εξαιρετική συγγραφή και την ιστορική του ματιά.

 200 χρόνια συνεχίζουμε να προσφέρουμε στον πολίτη.

 200 χρόνια συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο Κράτος.

 200 χρόνια συνεχίζουμε να διαφυλάττουμε την εσωτερική και εθνική μας ασφάλεια, δομώντας ένα Σώμα σύγχρονο για ασφαλείς πολίτες!

 «Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη. Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας».

 Εξαιρετικό!

 Καλή Ανάγνωση!

 Σας ευχαριστώ!».

Την παρουσίαση συντόνισε η Δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Για το βιβλίο μίλησαν, ο ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου και ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος ανέγνωσε αποσπάσματα από τον αφιερωματικό τόμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), Γεράσιμος Καραμπελιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Matthew James Lodge, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος, ο Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας, ως εκπρόσωπος των Αρχηγών Γ.Ε.ΕΘ.Α και Γ.Ε.Ν., ο Ταξίαρχος Απόστολος Τσουλουβής, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Σ., ο Ταξίαρχος Ηλιακόπουλος Σπυρίδων, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Α., ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, ο Γενικός Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ. Μαρίνος Σκανδάμης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Νίκος Καραθανασόπουλος, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του κόμματος και η ηθοποιός Χρυσούλα Διαβάτη.

Επίσης παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές της χώρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Διευθυντές αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικού, καθώς και Ενώσεων Αποστράτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με όρους λειτουργίας θεάτρων και με εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, ενώ μεταδόθηκε και μέσω live streaming στο YouTube, το οποίο είναι διαθέσιμο στον υπερσύνδεσμο: