Παρασκευή
3
Μάιος
TOP

Ανησυχία για την έξαρση της μηνιγγίτιδας σε μικρές ηλικίες – Φόβοι για υψηλή μεταδοτικότητα λόγω των τριημέρων

Στα 14 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου που εντοπίστηκε σε μαθητή Λυκείου στην Καλαμάτα. Σημειώνεται πως ο 20χρονος φοιτητής στην Πάτρα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου.

Η αγωνία όμως των λοιμωξιολόγων γίνεται πιο έντονη λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, φοβούμενοι υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ μαθητών και φοιτητών.

Η μετάδοση γίνεται με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα, ορισμένα άτομα ωστόσο είναι φορείς των μικροοργανισμών χωρίς οι ίδιοι να νοσούν. Το ποσοστό των φορέων που εκδηλώνουν τη νόσο είναι ελάχιστο.

Η μηνιγγίτιδα είναι μάλιστα ιδιαίτερα μεταδοτική με τον αέρα και μπορεί εύκολα να πάρει
διαστάσεις επιδημίας, ιδίως σε χώρους με αυξημένη συνάθροιση ατόμων. O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Η περίοδος επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση της νόσου είναι 2-10 μέρες (συνήθως 3-4 ημέρες).

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν την κεφαλαλγία και την αυχενική δυσκαμψία, που συνοδεύονται από πυρετό, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, έμετο, μη ανοχή σε έκθεση στο φως και σε δυνατούς ήχους. Μερικές φορές, ειδικά στα μικρά παιδιά, εμφανίζονται μόνο μη ειδικά συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα και υπνηλία.

Εάν συνοδεύεται από εξάνθημα, μπορεί να υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο αίτιο μηνιγγίτιδας, όπως είναι, παραδείγματος χάριν η μηνιγγίτιδα προκαλούμενη από μηνιγγιτιδόκοκκο με το χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Στους ενήλικες, τα τρία πιο κοινά συμπτώματα είναι:

-Αυχενική δυσκαμψία (Εμφανίζεται στο 70% των περιπτώσεων μικροβιακής μηνιγγίτιδας σε
ενήλικες.
-Αιφνίδιος υψηλός πυρετός
-Μεταβολή του επιπέδου συνείδησης.

Παρ’ όλα αυτά και τα τρία αυτά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στο 44-46% όλων των περιπτώσεων μικροβιακής μηνιγγίτιδας.

Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα και μπορεί μόνο να είναι ανήσυχα. Στα βρέφη έως 6 μηνών μπορεί να προβάλλει η πρόσθια πηγή (το μαλακό σημείο στην κορυφή της κεφαλής των βρεφών). Άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να διακρίνουν τη μηνιγγίτιδα από άλλες λιγότερο σοβαρές παθήσεις σε μικρά παιδιά είναι ο πόνος στα κάτω άκρα, τα ψυχρά άκρα και το μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης. Συνιστούν όμως προσοχή το επόμενο διάστημα λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

Όσον αφορά την μετάδοση μέσω του αέρα, χρειάζεται:
-αποφυγή στενής επαφής
-καλός αερισμός χώρων (π.χ άνοιγμα παραθύρων στο σπίτι ή στο σχολείο κλπ)
-τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής ,όπως πλύσιμο των χεριών μετά τον βήχα, το φτάρνισμα .

πηγή: www.thetoc.gr