Παρασκευή
7
Οκτώβριος
TOP

Ανησυχία για τις υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και 5 του κορωνοϊού– «Στοχεύουν τους πνεύμονες»

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες σχετικά με τις δυο νέες υποπαραλλαγές της  Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού, που απειλούν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νέοι ιοί ενδέχεται να πλήττουν ξανά τους πνεύμονες και όχι το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η αρχική παραλλαγή της Όμικρον.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο, οφείλονται κυρίως στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται υποψίες πως ο ιός μπορεί να έχει εξελιχθεί και να στοχεύει πλέον τους πνεύμονες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξε ακριβώς αυτό: ότι ο κοροναϊός έχει εξελιχθεί μέσα από τις μεταλλάξεις του με τρόπο τέτοιο, ώστε οι υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4, BA.5, αλλά και η BA.2.12.1 να προκαλούν σήμερα ευκολότερα μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων.

Δεν αποκλείεται, λένε τώρα οι ειδικοί, να είναι αυτός ο λόγος που από την αρχή του καλοκαιρινού κύματος που προέρχεται από την Όμικρον 4 και 5, να έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Από την άλλη, δύο διαφορετικές μελέτες, απέδειξαν πως οι ιοί Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν αυξημένες ικανότητες διαφυγής από την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο, αλλά και από τις προηγούμενες λοιμώξεις Covid-19.

Όμικρον 4 και 5: Μοιάζουν περισσότερο με τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως επηρέαζε το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα πιο πολύ από το κατώτερο (δηλαδή τους πνεύμονες), προκαλώντας συμπτώματα που έμοιαζαν περισσότερο με απλό κρυολόγημα.

Η διαπίστωση αυτή ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστική για τον παγκόσμιο πληθυσμό, γιατί οι λοιμώξεις έτειναν να είναι πιο ήπιες στους περισσότερους ανθρώπους, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ιό Δέλτα, που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα “βαρύς” και επιθετικός ιός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, σήμερα, ωστόσο, μια προκαταρκτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο φέρνει και πάλι την ανησυχία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα στελέχη BA.4, BA.5 και BA.2.12.1 μπορεί να έχουν μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να προκαλούν ευκολότερα τη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι δευτερεύουσες παραλλαγές της Όμικρον να είναι παρόμοιες με τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη Άλφα και Δέλτα, ανέφερε η Independent.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr