Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Αντικειμενικές τιμές: Έρχονται ανατροπές στις αξίες και στα φορολογικά κίνητρα για τις αποδείξεις

Ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των δήμων, τιμές ζώνης για πρώτη φορά στα ακίνητα χιλιάδων περιοχών σε όλη τη χώρα αλλά και λίφτινγκ στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έρχονται μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο φορολογικό μέτωπο είναι οι εξής:

1.      «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών περνάει ήδη  από “κόσκινο” τις αιτήσεις – ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες σε όσους δήμους αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο νέος  υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται 11 μετά για την τσέπη μας μετά τις εκλογές

2.       Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας.

3.     “Λίφτινγκ” στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις. Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των  φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές  και η επέκτασή τους  στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.  Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς  όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα  το 2022 ήταν ελάχιστες  και κατώτερες των προσδοκιών.

4. Φορο-μπόνους με «Appodixi». Η χορήγηση αμοιβής σε φορολογούμενους οι οποίοι  μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Appodixi» σκανάρουν τις αποδείξεις και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα είναι ένα από τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.