Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Από τον Τρίτο Κόσμο στην κορυφή του πλανήτη: Πώς γίνεσαι ο πλουσιότερος της γης

10 Μαρτίου 2010: Ο Κάρλος Σλιμ ανακηρύσσεται ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου από το περιοδικό Forbes. Με περιουσία 53,5 δισ. δολαρίων, είναι ο δισεκατομμυριούχος που εκθρόνισε τον Μπιλ Γκέιτς έπειτα από 16 χρόνια, για να γίνει όχι μόνο ο πρώτος Μεξικανός, αλλά και ο πρώτος κροίσος από τον αναδυόμενο κόσμο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους.

Σήμερα, ο Σλιμ είναι 82 ετών, έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται στα 80 δισ. δολάρια, όμως σύμφωνα με το Forbes, είναι πλέον ο 16ος πλουσιότερος στον κόσμο.

Γιος μεταναστών από τον Λίβανο, ο Σλιμ γεννήθηκε στο Μέξικο Σίτι το 1940. Ο πατέρας του, που ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας στο λιανεμπόριο και το real estate, του έμαθε να διαβάζει οικονομικά έγγραφα από μικρή ηλικία. Και κάθε Κυριακή του έδινε χαρτζιλίκι 5 πέσο, με την προϋπόθεση να κρατά λογιστικό βιβλίο στο οποίο να γράφει όλα του τα έξοδα.

Σπούδασε  πολιτικός μηχανικός στο Universidad Nacional Autonoma de Mexico και  λίγο μετά την αποφοίτησή του, ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση, την ασφαλιστική εταιρεία Inversora Bursatil.

apo-ton-trito-kosmo-stin-koryfi-toy-planiti-pos-ginesai-o-ploysioteros-tis-gis0
φωτ.: AP

Σήμερα, οι επιχειρήσεις του βρίσκονται όπου και εάν κοιτάξει κανείς στο Μεξικό, μια χώρα που κάποιοι αποκαλούν και «Slimlandia». «Κάποιες φορές είναι δύσκολο να πεις πού σταματά ο Κάρλος Σλιμ και πού αρχίζει το Μέξικο Σίτι», είχε γράψει για αυτόν ο Guardian πριν από μερικά χρόνια.

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από την America Movil, τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής, όμως  ο Σλιμ έχει επίσης συμφέροντα στο banking, στον τομέα των εξορύξεων και στις κατασκευές. Επίσης, έχει επενδυτικές συμμετοχές σε διάφορες εισηγμένες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Η στρατηγική του για να βγάζει χρήματα είναι σαφής: Αγοράζει εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις αναδιαρθρώνει, πριν να πουλήσει το ποσοστό του με κέρδος.

Αυτό έκανε κατά την κρίση χρέους στο Μεξικό του 1982, όταν αγόρασε πολλές εταιρείες που είδαν την αποτίμησή τους να καταρρέει. Κάτι παρόμοιο εφάρμοσε και το 2009 στις ΗΠΑ, όταν δάνεισε 250 εκατ. δολάρια στους New York Times με επιτόκιο 14%, με αποτέλεσμα να γίνει μεγαλομέτοχος της εφημερίδας.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για μονοπωλιακές πρακτικές, λέγοντας ότι η επιχειρηματική του δράση ανεβάζει τις τιμές και την ανεργία.

Όμως, ο δισεκατομμυριούχος δεν αφήνει τις επικρίσεις να τον επηρεάζουν. «Όταν ζεις για τη γνώμη των άλλων είσαι νεκρός. Δεν θέλω να ζω σκεφτόμενος πώς θα με θυμούνται», έχει πει.

Ο ίδιος, πάντως, δεν ακολουθεί το lifestyle άλλων δισεκατομμυριούχων. Δεν έχει σκάφη και ιδιωτικά αεροπλάνα και ζει εδώ και 40 χρόνια στο ίδιο σπίτι. Στη ζωή του φαίνεται να επιτρέπει κυρίως δύο πολυτέλειες: Τα κουβανέζικα πούρα και τα έργα τέχνης.

Πηγή: moneyreview.gr