Παρασκευή
9
Δεκέμβριος
TOP

Απόφαση σταθμός: Σύνταξη σε ασφαλισμένη με χρέη 86.000 ευρώ

Απόφαση-σταθμός του Εφετείου Αθηνών – Διάταξη του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να καταβληθεί σύνταξη σε ασφαλισμένη με οφειλή 86.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ διέταξε το Εφετείο Αθηνών. Ο ΕΦΚΑ είχε αναστείλει την καταβολή της σύνταξης στην ασφαλισμένη λόγω ανεξόφλητης οφειλής άνω των 86.000 ευρώ, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από το πλαφόν (20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες).

Η συνταξιούχος, με προσφυγή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επικαλέστηκε τη δεινή οικονομική της κατάσταση και τα προβλήματα υγείας της και ζήτησε να λάβει σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, άλλως να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που θεωρείτο ότι έχει καταβάλει εισφορές.

Η προσφυγή της συνταξιούχου έγινε δεκτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (με την υπ’ αριθ. 16015/2020 απόφασή του) και υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει κανονικά τη σύνταξή της. Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση, όμως με την απόφαση υπ’ αριθμόν 2309/2022 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης απορρίφθηκε. Ετσι επιβλήθηκε στον ΕΦΚΑ να καλύψει ακόμη και τα δικαστικά έξοδα της συνταξιούχου!

Διάταξη – ανάσα

Την ίδια ώρα, με διάταξη του υπουργείου Εργασίας ανοίγει ο δρόμος της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, και εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη, παρά τα χρέη τους στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να πάρουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με τη νέα διάταξη νόμου που παραγράφει τις οφειλές μετά τη δεκαετία αντί της εικοσαετίας που ισχύει σήμερα.

Ωφελημένοι από τη μείωση του χρόνου παραγραφής στη 10ετία αντί της 20ετίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη, καθώς θα γλιτώσουν ένα μέρος από τα βάρη των οφειλών τους που υπερβαίνουν τη 10ετία.

Πρακτικά, όσα χρέη δεν θα έχουν βεβαιωθεί έως την ψήφιση της διάταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ θα αναζητούνται μέχρι μία 10ετία πίσω από την ημερομηνία βεβαίωσής τους. Αντίθετα, για τα χρέη που έχουν ήδη βεβαιωθεί και η βεβαίωσή τους έγινε (ή θα γίνει) πριν από την ψήφιση της νέας διάταξης θα ισχύσει η παραγραφή της 20ετίας.

Η διάταξη για τη 10ετή παραγραφή χρεών από ασφαλιστικές εισφορές προωθείται κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την 20ετία για την παραγραφή των οφειλών. Ουσιαστικά το ΣτΕ, με την απόφαση 1833 του Νοεμβρίου 2021, έκρινε ότι η ομηρεία των οφειλετών επί 20ετία για τον καταλογισμό των χρεών τους δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ανελευθερίας και πρότεινε ένα ηπιότερο καθεστώς παραγραφής με όριο τη 10ετία. Το όριο της παραγραφής μάλιστα εξετάζεται να κατέβει στην 5ετία από το 2027 και μετά, καθιστώντας έτσι πιο ρεαλιστική την είσπραξη των οφειλών, καθώς θα πρέπει να βεβαιώνονται εντός της πρώτης 5ετίας από τη γέννησή τους και δεν θα επιτρέπεται η διαιώνισή τους χωρίς προοπτική είσπραξής τους. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr