Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει, για ποιους είναι αργία και τι ισχύει για σχολεία, τράπεζες και καταστήματα

Φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024. Η Χριστιανοσύνη τιμά το Άγιο Πνεύμα που είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα Δευτέρα, αφού γιορτάζεται μια ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής (πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψη Του)

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος μπορεί να γίνει τριήμερο για ορισμένους κλάδους εργαζομένων. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ετοιμάζονται για μια μίνι απόδραση με αφορμή και τον ηλιόλουστο καιρό. Ωστόσο, δεν είναι αργία για όλους.

Για παράδειγμα, η εορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, για τους μισθωτούς του Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Τι ισχύει για σχολεία, τράπεζες, καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, κλειστά μένουν τα σχολεία, καθώς και οι τράπεζες. Τα σούπερ μάρκετ στην πλειονότητα τους λειτουργούν κανονικά, όπως κάθε άλλη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά κανονικά, όπως και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες περιποίησης και λοιπές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, κλειστά καταστήματα έχουμε μόνο σε περιοχές, στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο. Πάντως, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη για την φετινή χρονιά, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.

Τέλος, κλειστά θα είναι και τα φαρμακεία, ενώ το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα.

Για ποιες κατηγορίες εργαζομένων είναι αργία

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

πηγη newsit.gr