Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Αργολίδα: Σειρά συναντήσεων για τις ελλείψεις Κοινωνικών Λειτουργών στις υπηρεσίες των Δήμων

Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ολοκλήρωσε στις 14-6-2024, ένα πρώτο  κύκλο παρεμβάσεων, επαφών και συναντήσεων  με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, επισκεπτόμενο  την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για την ανάδειξη του ρόλου των  Κοινωνικών Λειτουργών στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και των ανεπαρκειών του συστήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής  του Δήμου Άργους –Μυκηνών κο Καμπόσο, το δήμαρχο του δήμου Ναυπλιέων κ. Ορφανό  και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Δικαίο, ενώ επισκέφθηκε και την υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και  Κοινωνικής Αρωγής στο  Ναύπλιο.
Η συζήτηση με τους παραπάνω φορείς στους οποίους παραδώσαμε και σχετικά υπομνήματα, επικεντρώθηκε στην μεγάλη έλλειψη Κοινωνικών Λειτουργών στις Κοινωνικές Υπηρεσίες  των Δήμων που  παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, στην εκπαίδευση, στα Πρωτοδικεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και στις κοινωνικές υπηρεσίες  των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας καταγράφονται από τις χαμηλότερες αναλογίες  Κ.Λ. ανά ωφελούμενο.
Τα δεδομένα  υπερβαίνουν παντού, κατά πολύ τόσο τα Ευρωπαϊκά όσο και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του Κράτους Πρόνοιας. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.
Σε μια περίοδο όπου γεγονότα έμφυλης  βίας, κακοποίησης παιδιών,  σχολικού εκφοβισμού και βίας  των ανηλίκων βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας η πρόληψη και  έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών προϋποθέτει στελέχωση όλων των κοινωνικών  υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό καθώς και τη δημιουργία  νέων  δομών για την προστασία των ευάλωτων πολιτών, που βρίσκονται σε κίνδυνο, με
την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και του νέου ΕΣΠΑ.
Τέλος, ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν πιέσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  ώστε η  επίσημη Πολιτεία με επείγουσες διαδικασίες να προχωρήσει σε προσλήψεις  μόνιμων Κοινωνικών Λειτουργών και τη μονιμοποίηση των Συμβασιούχων  των Κέντρων Κοινότητας και των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας, των συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ και όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν κενά σε όλο το σύστημα κοινωνικής φροντίδας, ενώ στους υπό διαμόρφωση Οργανισμούς  Eσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)  να υπάρχει πρόβλεψη για την σύσταση  οργανικών θέσεων κοινωνικών λειτουργών, ενώ στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής να υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για την Οικογένεια και το Παιδί.