Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Αυγενάκης: “Η επισιτιστική επάρκεια αναγκαίος παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού” (pic’s)

Την άμεση σύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που έγινε στο Ηράκλειο, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τουρισμός.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει και στον πρωτογενή τομέα η κλιματική κρίση επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει προνοητικότητα με την κατασκευή σύγχρονων και οργανωμένων αρδευτικών έργων που θα λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά, σημειώνοντας ότι τα έργα πρέπει να είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι να λειτουργούν ευεργετικά για μια περιοχή αλλά καταστροφικά για κάποια άλλη.  Σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει οργανωμένη πολιτική νερού, αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο 1990- 1993 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την κατασκευή μικρών φραγμάτων και τόνισε: «Αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες για να καλύψουμε την αδράνεια πολλών ετών, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ενιαίους Φορείς Διαχείρισης Υδάτων ανά Περιφέρεια.

Οφείλουμε να βλέπουμε μπροστά

Παράλληλα τόνισε ότι προκειμένου να υπάρχει επισιτιστική επάρκεια δεν πρέπει να αποκλειστούν μέτρα όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές. Επίσης κάλεσε την ΕΕ να είναι πιο ευέλικτη και πιο προσαρμοστική στις νέες συνθήκες, καθώς δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν  ενιαίοι κανόνες μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και εξελίσσονται διαφορετικά και από περιοχή σε περιοχή.

«Η ΕΕ πρέπει τελικά να καταλάβει ότι εχθρός του περιβάλλοντος δεν είναι ο πρωτογενής τομέας. Πάνε μαζί αυτά. Τελικά, όμως, αν δεν ισορροπήσουν, φοβάμαι ότι θα έχουμε ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας, το οποίο, δυστυχώς λέγεται αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι πόλεμοι έχουν γίνει για θέματα διατροφής ήταν οι σκληρότεροι. Θα αναρωτηθείτε: μα τι είναι αυτά που λες; Συγγνώμη, αλλά δεν είμαστε εδώ για να βλέπουμε μέχρι τη μύτη μας. Είμαστε εδώ για να βλέπουμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις που δεν θέλουμε να έλθουν αλλά είναι πιθανόν να έλθουν. Η επισιτιστική επάρκεια για να έχουμε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και να απολαμβάνουμε τον τουρισμό, πρέπει να είναι διασφαλισμένη», είπε χαρακτηριστικά.

Και αναφέρθηκε στους πολέμους στη γειτονιά μας και πόσο έχουν επηρεάσει τον τουρισμό, ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και την αγροτική παραγωγή.

Απαιτείται συνεργασία

Ο υπουργός τόνισε ότι επιδίωξή του είναι η στενότερη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος για να ανεβάσουμε την Ελλάδα πιο ψηλά.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο τομέων και η προώθηση της κρητικής κουλτούρας και γαστρονομίας ως τουριστικού προϊόντος μπορούν να συμβάλουν στην αειφορία και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΑΤ και η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζονται στενά με σκοπό την περαιτέρω διασύνδεση των δύο αυτών πυλώνων οικονομίας, σε μια περιοχή που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όπως είναι η θεσμοθέτηση του αλιευτικού τουρισμού και η επισκεψιμότητα σε τυροκομεία και οινοποιεία καθώς και στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που επενδύουν στον τουρισμό μέσω των Leader, του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης κάνοντας αναφορά στο Αγροτικό Σχολείο  της Μεσσαράς που σύντομα θα λειτουργήσει με στόχο να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα αντίστοιχα Σχολεία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, αλλά και στο πρόβλημα με τα εργατικά χέρια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για επίλυσή του.

Ταύτιση τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προσερχόμενος στο χώρο του Συνεδρίου, δήλωσε στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είμαστε εδώ για να τονίσουμε πόσο σχέση ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό. Είναι απόλυτα ταυτισμένοι. Ειδικά στην Κρήτη ξέρουμε ότι η σχέση του τουρίστα με τον τόπο, με την παράδοση, με την παραγωγή, με τα προϊόντα, αποτελεί μια εμπειρία. Και ως τέτοια, γίνεται απόλαυση για όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν να αγοράσουν λίγες μέρες ξεκούρασης στον δικό μας τόπο. Μια Κρήτη και μια Ελλάδα, άκρως φιλόξενη που εκ των πραγμάτων επιλέγουμε μέσα από την αναβάθμιση του αγροτοδιατροφικού τομέα, να γίνει ακόμα πιο διεισδυτική στις αγορές για τους πιο «ψαγμένους» που επιλέγουν να ξεκουραστούν με τις οικογένειές τους εδώ, αλλά και να απολαύσουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Ξέρουμε ότι ήδη η κλιματική κρίση έχει φέρει αναστάτωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά την ίδια ώρα ξέρουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από την κυβέρνηση και από τους εμπλεκομένους να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Και θα πάμε ένα βήμα παρακάτω, γιατί υπάρχει πείσμα και πραγματική αγάπη με την ελληνική γη και μια ιστορία για κάθε προϊόν που παράγει αυτός ο μοναδικός τόπος.

Αυτό δεν θα γίνει ερήμην της ΕΕ. Χαιρόμαστε γιατί η Ευρώπη στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες κι εμείς στηρίζουμε δράσεις πολιτισμού. Να θυμίσω, επίσης,  ότι τα Leader, χρηματοδοτούν ένα μεγάλο πρόγραμμα τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης υπογράψαμε ΚΥΑ για τα επισκέψιμα τυροκομία, ύστερα από τα ελαιοτριβεία και τα οινοποιεία. Σιγά – σιγά, δηλαδή, με κάθε θεσμικό τρόπο ισχυροποιούμε τη σχέση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό».