Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Αυγενάκης: Ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση διαβούλευσης για τον νέο ΕΛΓΑ – Σε δύο επίπεδα η ασφάλιση-νέοι κίνδυνοι και ψηφιοποίηση του Οργανισμού- Οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης

Μετά από 25 χρόνια ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ, ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου προχωρεί στην έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη εποχή. Μέσω του σχεδίου των γενικών αξόνων του νέου ΕΛΓΑ το ΥΠΑΑΤ επιδιώκει:

–          ψηφιοποίηση του Οργανισμού,

–          προσαρμογή στην κλιματική κρίση

–          κάλυψη νέων κινδύνων

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να καταθέτουν τις προτάσεις, τις σκέψεις τους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή στο elga.gr/neos-elga/  ή στο email στο [email protected].

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα ασφαλίζονται η ιχθυοτροφία, η χοιροτροφία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ενώ θα προσφέρεται 100% κάλυψη.

Όπως είπε ο υπουργός ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες: Της βασικής ενίσχυσης για όλους και της αγορά προαιρετικών κινδύνων, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από το την ΕΕ μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Εξήγησε ότι ο σημερινός κανονισμός δεν καλύπτει φαινόμενα όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, αλλά και τα δύο αυτά είναι προς συζήτηση με τον νέο κανονισμό, ως προαιρετικοί κίνδυνοι.

Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης

Οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης που προτείνεται είναι:

 Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα

 Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών

 Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια (πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, καύσωνας, παγετός) με νέα προγράμματα καλύψεων

 Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων

 Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)

 Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ηρτημένης ασφαλιζόμενης αξίας  και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς

 Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και απαλοιφή του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

 Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%

 Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.

 Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς

 Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας

Ενίσχυση του συνεργατισμού

 

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργατικής αντίληψης μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί, όπως:

–          Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές με στόχο να προστεθούν ακόμη οκτώ στις οκτώ που ήδη λειτουργούν.

–          Κοινή επιτροπή ΕΘΕΑΣ και ΥΠΑΑΤ που κωδικοποιεί τη συνεταιριστική νομοθεσία και την εκσυγχρονίζει με βάση τις ανάγκες της εποχής.

–          Ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην εφαρμογή της.

Στο ΥΠΑΑΤ η εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός είπε ότι όντως ορισμένες δράσεις του Οργανισμού έχουν τεθεί υπό μερική εποπτεία από την ΕΕ, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η εποπτεία έχει ανατεθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.  Σημείωσε ότι τα προβλήματα, που προέρχονται από το 2016, είχαν εντοπισθεί από το ΥΠΑΑΤ αλλά η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να τα επιλύσει. Ήδη, όπως είπε, η νέα διοίκηση προχωρεί στην εξυγίανση του Οργανισμού και στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Σημείωσε δε ότι αυτή η μερική εποπτεία τελικά καλό θα κάνει στον Οργανισμό, υπό την έννοια ότι λύνει τα χέρια στην πολιτική ηγεσία για να προχωρήσει στην εξυγίανση που επιδιώκει ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία και με βάση τους κανόνες της ΕΕ.

Ο ΥπΑΑΤ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι καμία από τις προγραμματισμένες πληρωμές δεν θα καθυστερήσει και όλες θα γίνουν κανονικά.  Υπενθύμισε δε ότι οι αγρότες άμεσα ή έμμεσα από ΚΑΠ και το ΠΑΑ έχουν αν λαμβάνουν έως το τέλος του έτους περί τα 2,2 δις ακόμη.

Αναφέρθηκε επίσης σε ελέγχους που γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην περίπτωση 1.000 κτηνοτρόφων οι οποίοι έλαβαν ενισχύσει εμφανίζοντας ζώα που ελέγχεται αν είχαν ή όχι. «Δεν θα αφήσουμε τίποτα σε χλωρό κλαρί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευρωεκλογές επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανα ο ΥπΑΑΤ στην ανάγκη ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βόσκησης, σημειώνοντας ότι μόνο τρεις Περιφέρειες, πλέον, αρνούνται να αναλάβουν την σύνταξή τους, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πάρει πρωτοβουλία του ίδιο το υπουργείο. Τόνισε δε ότι αν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ σε βάρος της χώρας μας, το οποίο θα παρακρατηθεί από τις αγροτικές ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επισήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και αυτό, όπως τόνισε, αφορά ιδιαίτερα τους αγρότες. «Η αγροτιά εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ευρώπη, γιατί οι αποφάσεις της καθορίζουν τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε δε ως παραδείγματα την ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα του οποίου επηρεάζουν το σύνολο της ζωής των Ελλήνων πολιτών και για τους λόγους αυτούς σημείωσε ότι οι ψήφος των Ελλήνων και στις ευρωεκλογές είναι καθοριστική.