Υποχωρούν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Πλέον το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το τσουχτερό κρύο και ο παγετός κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας.

Χωρίς κρύο μέχρι τα Χριστούγεννα

Ωστόσο το χειμωνιάτικο σκηνικό δεν πρόκειται να έχει διάρκεια αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από Δευτέρα αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο Άνοιξη.

Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι και στις γιορτές των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι ήπιος.

Η πιο κρύα μέρα

Η Κυριακή θα είναι η πιο κρύα ημέρα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο όχι μόνο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αλλά τουλάχιστον έως την ημέρα των Χριστουγέννων και πολύ πιθανόν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Οι βοριάδες έως το μεσημέρι στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις.

Οι βροχές και λίγες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Ζέστη από Δευτέρα

Από Δευτέρα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σημαντική.

Βροχές με νοτιάδες αναμένονται σε πολλές περιοχές την Πέμπτη ίσως και το Σάββατο. Το σίγουρο είναι ότι ο καιρός όλη την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα θα είναι ήπιος.

Το τελευταίο έκτακτο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που επηρέασαν κυρίως την ανατολική χώρα από το πρωί (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη Χαλκιδική) έχουν περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι χιονοπτώσεις, που κατά τόπους είναι πυκνές, συνεχίζονται στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Όσον αφορά τους ανέμους την Κυριακή (17-12-2023) θα διατηρηθούν θυελλώδεις στα 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και μέχρι τη νύχτα στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.