Δευτέρα
4
Δεκέμβριος
TOP

Αυτοψία Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας – Η στήριξη του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στις στοχεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (pic’s & video)

Στη Μεσσηνία βρίσκεται σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή την έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η υπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη της από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας στο Δήμο Πύλου-Νέστορος όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων που υλοποιούνταΙ από το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου “Εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020.

Πρόκειται για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, μέσω ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.8 εκ.  ευρώ και όπως διαπίστωσε και η ίδια η υπουργός, το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του. Εκκρεμεί η μουσειογραφική μελέτη ενώ περί τα τέλη του μηνός θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Μουσείων και θα εκκινήσει η δεύτερη φάση – οικοδομική – που αφορά στην καινούργια αίθουσα που θα γίνει με τη χορηγία του ιδρύματος Κωνσταντίνα Κολοκυθά – Σταματελοπούλου.

Την υπουργό ενημέρωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, η κα Πίκουλα, η επιβλέπουσα του έργου Γκόλφω Βουκελάτου, Πολιτικός Μηχανικός από τη Διεύθυνση Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτισμικών Κτιρίων. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής κ. Σαρδέλης και αντιπροσωπεία του δήμου.

Η κα Μενδώνη ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον κ. Νίκα για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ από τρέχον ΕΣΠΑ, το Ταμείο ανάκαμψης και εθνικούς πόρους είτε μέσω της Περιφέρειας είτε του υπουργείου Πολιτισμού σε σύμπραξη μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη: «Χρειάζεται ενίσχυση των έργων στην Περιστεριά και στους Θολωτούς Τάφους για να προχωρήσουν γρήγορα… ώστε να αποφευχθεί η απώλεια πόρων» καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πιο «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα

Αναφερόμενη στις στοχεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού η κα Μενδώνη υπογράμμισε πως ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Μια από τις πολύ σημαντικές στοχεύεις του Υπουργείου είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που έχει διεθνή εμβέλεια και υψηλή ποιότητα.»

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη, μετά την αυτοψία : “Με αφορμή την σημερινή μας παρουσία στην έναρξη του διεθνούς φεστιβάλ χορού, επισκεφθήκαμε το εργοτάξιο του Μουσείου της Xώρας. Είναι ένα έργο, το οποίο όπως θα θυμάστε  οι περισσότεροι το παρακολουθώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια.  Πραγματικά, αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά που το Μουσείο προχωρεί και το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, ώστε ανακαινισμένο,  με νέα έκθεση και  μαζί με την επέκτασή του -χάρη στην πολύ σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Κολοκυθά -Σταματελοπούλου θα αποδοθεί στους δημότες, στους πολίτες της Μεσσηνίας και φυσικά στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.  Το Μουσείο φιλοξένησε στο παρελθόν  και θα φιλοξενήσει και στη νέα του έκθεση μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζουν και τεκμηριώνουν την μυκηναϊκή εποχή, στην περιοχή. 
Το οικοδομικό σκέλος προχωρεί ικανοποιητικά. Η μουσειολογική μελέτη ήδη έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η έγκριση της μουσειογραφικής, η οποία προγραμματίζεται να εισαχθεί στο Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου, εντός του Ιουλίου. Ακολουθεί η δεύτερη οικοδομική φάση, με την επέκτασή του.  
Θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς, τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον οποίο, την προηγούμενη τετραετία, είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Χάρη και στη δική του βούληση το έργο της αποκατάστασης του Μουσείου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου”. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Κωνσταντίνα Κολοκυθά –Σταματελοπούλου για την ευγενική χορηγία της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ανταποκρίνονται απολύτως στο έργο τους. Ευχαριστώ όλες και όλους.”
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόοδο του συνόλου των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις στοχεύσεις του Υπουργείου για την περιοχή, η κ. Μενδώνη δήλωσε:
“Αυτή τη στιγμή, στη Μεσσηνία εξελίσσονται έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000 ευρώ, από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικούς πόρους της Περιφέρειας ή του Υπουργείου, σε σύμπραξη μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων. Η εικόνα που έχω είναι  ότι τα έργα εξελίσσονται καλά. Χρειάζεται μία επιτάχυνση των έργων στην Περιστεριά  αλλά και στους θολωτούς τάφους, ώστε να αυξηθεί  με ταχύτερους ρυθμούς η  απορροφητικότητά τους».