Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Αύξηση 5,9% στα ενοίκια κατοικιών

Σημαντική αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% σημειώνουν το 2023 τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα. 

Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας, με 81 γραφεία και πάνω από 1.000 συμβούλους ακινήτων, τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6%.

H αυξητική τάση συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης για ακόμα μία χρονιά και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αν προστεθεί και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, τότε δικαιολογείται απόλυτα η συνακόλουθη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά.

Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX Ελλάς προκύπτει πως οι περισσότεροι ενοικιαστές επέλεξαν κατοικίες ηλικίας 16 έως 20 ετών, ενώ στην περιφέρεια το ενδιαφέρον στρέφεται σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, με σημαντικότερους παράγοντες το αν μια κατοικία είναι ανακαινισμένη ή όχι, αν διαθέτει ασανσέρ, θέρμανση φυσικού αερίου, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.

Αττική

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, κυρίως επιλέχθηκαν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα και ηλικίας από 16 έως 20 ετών, ενώ στις περιοχές των Βορείων Προαστίων επιλέχθηκαν τα μεγαλύτερα ακίνητα, εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ. και στα Νότια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται παλαιότερα ακίνητα, ηλικίας 20 ετών και άνω, με εμβαδό που κυμαίνεται από 51 έως 75 τ.μ.

Στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά η ζήτηση αφορά διαμερίσματα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., δηλαδή όπως και στο κέντρο της Αθήνας.

Αύξηση 5,9% στα ενοίκια κατοικιών

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που καθορίζουν τις επιλογές των ενοικιαστών, και κατά συνέπεια τις τιμές στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών. Επίσης, 88 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν κατοικία που διαθέτει θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον μία θέση parking και γειτνιάζει με σταθμούς ή στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Θεσσαλονίκη

Οι ενοικιαστές κατοικιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ταυτίζονται με τις τάσεις που επικρατούν στην Αττική όσον αφορά την επιφάνεια και την ηλικία των ακινήτων που επιλέγουν. Ειδικότερα, προτιμούν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., ηλικίας από 16 έως 20 ετών.

Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση που παρατηρείται στις επιλογές των ακινήτων στη Δυτική σε σχέση με την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη οι ενοικιαστές προσανατολίζονται σε ακίνητα ηλικίας από 16 έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ.

Αντιθέτως, στην Ανατολική πρώτες σε προτιμήσεις είναι μεγαλύτερες κατοικίες, εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ.

pin

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων που αναζητούν οι ενοικιαστές στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ύπαρξη θέρμανσης με φυσικό αέριο, και ασανσέρ όταν πρόκειται για διαμερίσματα. Επίσης, σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 89% επί του συνόλου) επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου 7 στους 10 (ποσοστό 67%) επιθυμούν να εξυπηρετείται η μετακίνησή τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ενοικιαστές είναι γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., ενώ υψηλή ζήτηση παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Σε ποσοστό 89% οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα σε οικοδομή με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, γεγονός που δικαιολογείται από το μέγεθος του ακινήτου που συνήθως αφορά φοιτητικές κατοικίες.

pin

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
pin

pintimes2

pintimes3

pintimes4

pintimes5

Ελληνικό: Πόσο πωλούνται τα σπίτια στη νέα γειτονιά Little Athens

Στην ανάπτυξη και πώληση νέων κατοικιών μέσα στο επόμενο διάστημα προχωρά η Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Οδ. Αθανασίου, αναμένεται άμεσα να λανσαριστούν περίπου 180 διαμερίσματα, ως τμήμα των 460 διαμερισμάτων που αναμένεται να δημιουργηθούν σε 10 οικόπεδα της έκτασης προς την πλευρά του Αλίμου.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφική παρουσίαση, το project εντάσσεται στον σχεδιασμό της δημιουργίας επιπλέον 1.200 διαμερισμάτων μέσα στην πρώτη πενταετία. Στόχος είναι η νέα οικιστική ανάπτυξη να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Η νέα γειτονιά θα ονομάζεται Little Athens και η ανάπτυξη περιλαμβάνει το Park Rise, με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων, σχεδιασμένα από τον Δανό Bjarke Ingels, τα οποία περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τ.μ., ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τ.μ., που φέρει την υπογραφή της 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη, συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ., σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects, συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects και, τέλος, συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή Tsolakis Architects.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με το φθηνότερο να πωλείται στα 350.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, το 28% των ιδιοκτησιών έχει διατεθεί σε κατοίκους του εξωτερικού (με μεγάλο μέρος να είναι Έλληνες της διασποράς), ποσοστό που αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από το 2024 και μετά, οπότε θα ξεκινήσει η εκτός συνόρων καμπάνια marketing του Ελληνικού.

Παράλληλα, η Lamda σχεδιάζει τη δημιουργία κατοικιών και στον πύργο που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως πύργος γραφείων της Eurobank. Εκεί θα δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι 50.000 τ.μ., αλλά θα αναπτυχθούν και περίπου 45 διαμερίσματα σε 15 ορόφους.

Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων

Tην έναρξη εγγραφών μηχανικών στην πλατφόρμα ελεγκτών και της λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, δίνοντας το μήνυμα ότι αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τα συναρμόδια υπουργεία, ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΤΕΕ στο 3ο Συνέδριο “Green Deal Greece 2023”.

“Να κάνουμε την οικονομία μας, τις υποδομές, τα κτίρια και τα έργα μας ανθεκτικά. Να κάνουμε εντέλει την πατρίδα και την κοινωνία ανθεκτική. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές”, τόνισε ο Γιώργος Στασινός και για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων ανακοίνωσε ότι:

“Αλλά κυρίως πρέπει να δώσουμε έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο, αρχικά στα δημόσια κτίρια και ακολούθως και στα ιδιωτικά. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα προσεισμικού ελέγχου στη χώρα. Και, φυσικά, όπου υπάρχουν σοβαρά ευρήματα να ακολουθεί και εκτεταμένος έλεγχος και αποκατάσταση. Με κίνητρα και πόρους. Διότι η πρόληψη σώζει και ζωές και περιουσίες και εξοικονομεί σε βάθος χρόνου χρήμα.

Το ΤΕΕ πάντα διεκδικούσε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσεισμικού ελέγχου. Η παρούσα κυβέρνηση πείστηκε από το ΤΕΕ και δημιούργησε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και το ΤΕΕ στάθηκε δίπλα, αρωγός στην Πολιτεία, όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό των μηχανικών, που σύντομα ξεκινούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο ελεγκτών, αλλά και με την υλοποίηση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, που θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα και με τον ΟΑΣΠ. Είναι μια νέα υπηρεσία μηχανικών προς την κοινωνία, μια νέα εργασία για τους μηχανικούς, με την επιστήμη τους και τις γνώσεις τους να έχουν κεντρικό ρόλο”, ανέφερε.

Αρχοντικό στην Κέρκυρα απέκτησαν τα Aria Hotels

Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών, ενισχύουν την παρουσία τους στο Ιόνιο εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό τους τη Villa Posillipo. Το παραθαλάσσιο ιστορικό αρχοντικό, που χρονολογείται στα μέσα του 18ου αιώνα, βρίσκεται στη Σωτηριώτισσα Κοντόκαλι της Κέρκυρας και διατίθεται για κρατήσεις σε επισκέπτες που προγραμματίζουν τη διαμονή τους από το 2024 και έπειτα. Η Villa Posillipo, που για τέσσερις συνεχείς σεζόν αποτελούσε το σπίτι της οικογένειας Durrells στη δημοφιλή σειρά του ITV “The Durrells”, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα γεμάτο με αιωνόβιες κουκουναριές, πεύκα, ελαιώνες και πολλά οπωροφόρα δένδρα, με απέραντη θέα στη θάλασσα, την πόλη της Κερκύρας. Το ιστορικό κερκυραϊκό αρχοντικό, γνωστό και ως “Έπαυλις Παυσίλυπον”, διατηρεί άθικτα όλα τα χαρακτηριστικά της επτανησιακής αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας, ενώ το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με όλα τα αυθεντικά έπιπλα εποχής και αντικείμενα τέχνης όπως το λουτρό της Αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας.

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από τη HIG

Στα 600 εκατ. ευρώ, από τα 350 εκατ. ευρώ, αυξάνει το ύψος των επενδύσεών της η HIG Capital μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπήτρο, επικεφαλής του fund στην ελληνική αγορά, στόχος των επενδύσεων στην παρούσα φάση είναι η εξαγορά υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο ίδιος στο πλαίσιο του AIF 2023, μετά το μπαράζ εξαγορών ελληνικών εταιρειών του κλάδου logistics, προχωρά η συγχώνευση και η ενοποίηση των λειτουργιών, ενώ παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον για τη διασύνδεση με λιμενικές υποδομές.

Το αμερικανικό fund έχει εξαγοράσει τρεις εταιρείες της μεταφορικής Olympias Κανδύλη (Επενδυτική Ψυκτική, Εμπορική Αξία και Ατλαντίς), οι οποίες συγχωνεύτηκαν. Eπίσης έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της Makios Logistics, η οποία προωθεί τη δημιουργία νέων αποθηκών 20.000 τ.μ. Έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος και σχεδιάζει τη λειτουργία ενός σύγχρονου logistics center 100.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της.

πηγη capital.gr