Πέμπτη
29
Φεβρουάριος
TOP

Αύξηση θανάτων σε όσους νοσούν βαριά από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση από καυσόξυλα

Ο χειμώνας πλησιάζει, το ενεργειακό πρόβλημα οξύνεται και πολλοί είναι εκείνοι που θα αναζητήσουν τρόπο να ζεσταθούν με τα καυσόξυλα με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση.  

Συγκεκριμένα, σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, και αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αναμένεται να παρουσιάσει πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά σε μεγάλες πόλεις το φετινό χειμώνα, λόγω του ενεργειακού προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξηγεί, φέτος με την εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων και πετρελαίου που αναμένεται να κάνει ο κόσμος, θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά του 2012 και του 2013, όπου λόγω της χρήσης βιομάζας, σημειώθηκαν επεισόδια αιθαλομίχλης, υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. «Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο λεπτών, όπως αυτά που προκύπτουν από την ατελή καύση της ξυλείας, ή και από το πετρέλαιο, είναι επικίνδυνα για την υγεία, τόσο για το αναπνευστικό, όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα νευρολογικών διαταραχών και μάλιστα νευροεκφύλισης, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, και σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα».

Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από Covid-19

Όσον αφορά τον κορονοϊό σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που έχει φανεί από μια σειρά επιδημιολογικών μελετών σε έγκριτους οργανισμούς όπως το Harvard και όχι μόνο, είναι ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια για κάποιον ο οποίος έχει ευπάθεια και νοσεί πιο σοβαρά από κορονοϊό, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι να μην νοσήσουμε βαριά από Covid-19. Και παράλληλα η μάσκα που πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν, μας προφυλάσσει όχι μόνο από την νόσηση, αλλά και από τα αιωρούμενα σωματίδια».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη newsit.gr