Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Brexit: «Κλείδωσε» η ιστορική συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας

Οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν τέλος – Aποχωρεί το Λονδίνο από το πρόγραμμα Erasmus που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού.

Συμφωνία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου επετεύχθη στις Βρυξέλλες έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις.

Αφού αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020 μετά απο δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ουσιαστικά ισχύουν όλοι οι κανόνες και κανονισμοί της ΕΕ. Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή αφορούσαν στο ζήτημα της ρήτρας αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού από το Λονδίνο εφόσον εξακολουθεί να απολαμβάνει τα αγαθά της κοινής αγοράς και τα ποσοστά αλιείας για τους Ευρωπαίους αλιείς που ψαρεύουν σε βρετανικά ύδατα.

Σε λίγη ώρα αναμένονται δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως ανακοίνωσε η Downing Street, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές εκπληρώνει την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για μια ομαλή αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ την 31η Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε λίγη ώρα για να ενημερώσει με τη σειρά του τον βρετανικό λαό.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το newmoney, τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το εμπόριο βάζουν οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Blοomberg, αγκάθι παραμένουν τα αλιευτικά δικαιώματα.

«Καταλήξαμε επιτέλους σε μια συμφωνία. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά καταφέραμε να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρίτη χώρα, αλλά θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία θέτει τα σταθερά θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα με έναν μακροχρόνιο φίλο και μας επιτρέπει να «αφήσουμε επιτέλους το Brexit»

«Στην αρχή μου είναι το τέλος μου, και στο τέλος μου η αρχή μου» ανέφερε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επιλέγοντας τους στίχους του Βρετανού ποιητή  Τ. Σ. Έλιοτ

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, το Λονδίνο αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα Erasmus που δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τζόνσον και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρενέβησαν προσωπικά, κάνοντας πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Βρετανία έκανε συμβιβασμούς στο θέμα της αλιείας τις τελευταίες ώρες που «ξεκλείδωσαν» τη συμφωνία. Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg, o Τζόνσον δέχτηκε ι η ποσότητα των αλιευμάτων για τους αλιείς των «27» να μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος 5,5 ετών, στην οποία δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στο ισχύον καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξαρχής απαιτούσε η μείωση να είναι της τάξης του 15% και η μεταβατική περίοδος να φτάνει τα 6 χρόνια, ενώ η άλλη πλευρά επέμενε στο 80% και τα 3 χρόνια…

Το μπλοκ αρνήθηκε να αποδεχτεί μείωση πάνω από 25%, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να το αποδεχθούν χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία.

www.newmoney.gr