Παρασκευή
17
Ιανουάριος
TOP

Capital Economics: Σε κίνδυνο η τουριστική σεζόν της Ελλάδας και αυτό το καλοκαίρι

Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων της Covid-19 και η αργή πρόοδος των αρχών της ευρωζώνης με τους εμβολιασμούς, σημαίνουν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος απώλειας άλλης μίας θερινής τουριστικής περιόδου, σημειώνει η Capital Economics. Αυτό θα δώσει ένα τεράστιο “χτύπημα” στην ελληνική οικονομία και θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η πρόοδος του εμβολιασμού της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, είναι απογοητευτική, όπως επισημαίνει. Αυτή η αργή πρόοδος σημαίνει ότι ενδέχεται να χρειαστούν αυστηρά μέτρα περιορισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζώνη του ευρώ από ό,τι αλλού. Και ακόμη και αν μειωθούν τα εγχώρια lockdowns, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ευρώπης.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και τα μικρά νησιά της Μεσογείου αναμένεται να πληγούν περισσότερο κατά τον οίκο. Οι μη εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες μετρούν τις δαπάνες από μη κατοίκους, εξαιρουμένων των διασυνοριακών μετακινούμενων, εποχιακών εργαζομένων και φοιτητών, αποτυπώνουν τη σημαντικότητα του τουρισμού σε αυτές τις χώρες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του 2019. Η τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους πριν ξεσπάσει η πανδημία, καταδεικνύει τη σημασία των τουριστικών αφίξεων το καλοκαίρι, και συνεπώς πόσο εξαρτάται η ανάκαμψη αυτών των οικονομιών από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πριν από το καλοκαίρι.

Capital economics

Η Ισπανία κινδευνεύει περισσότερο

Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών πάντως, η Ισπανία κινδυνεύει περισσότερο. Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών της Ισπανίας στο τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως ισοδύναμες με περίπου 2% του ετήσιου ΑΕΠ, αλλά μειώθηκαν στο 0,5% πέρυσι. Το εποχιακό μοτίβο είναι λιγότερο ακραίο στη Γαλλία και την Ιταλία και σχεδόν ανύπαρκτο στη Γερμανία. Έτσι, εάν οι αριθμοί του τουρισμού παραμείνουν χαμηλοί αυτό το καλοκαίρι, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το ΑΕΠ θα παραμείνει πιο κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση στην Ισπανία.

Σίγουρα, όπως καταλήγει η Capital Economics, ορισμένα από τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της απουσίας ξένων τουριστών ενδέχεται να καλυφθούν από πρόσθετες δαπάνες από κατοίκους εγχωρίως που διαφορετικά θα είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, εξετάζοντας τις καθαρές εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες αφαιρούν τις δαπάνες των κατοίκων εσωτερικού σε ξένες χώρες, οι ίδιες οικονομίες του Νότου ξεχωρίζουν ως ευάλωτες. Αντίθετα, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν ακόμη και να επωφεληθούν, διότι η πιθανή απώλεια ξένων τουριστικών δαπανών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από πρόσθετες δαπάνες κατοίκων που κανονικά επισκέπτονταν άλλες χώρες.

Πηγή: Capital.gr