Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

CEBR: Πώς θα επηρεάσει η Covid-19 την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ως το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο παρελθόν, σύμφωνα με αναφορά του Centre for Economics and Business Research (CEBR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω report γράφει πως η «επιδέξια» διαχείριση της Covid-19 από την Κίνα θα ενισχύσει την ανάπτυξή της συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Το CEBR δημοσιοποιεί τις προβλέψεις του κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου.

Αν και η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη από τον νέο κορονοϊό, έλεγξε την επιδημία μέσω αυστηρών και γρήγορων μέτρων, κάτι που είχε ως συνέπεια να αποφύγει τα επανειλημμένα lockdowns στα οποία προχώρησαν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, αντίθετα με άλλες μεγάλες οικονομίες, απέφυγε την οικονομική ύφεση το 2020 και εκτιμάται πως θα έχει ανάπτυξη 2% φέτος.

Η αμερικανική οικονομία, από την άλλη, έχει πληγεί βαριά από την πανδημία: Πάνω από 330.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ και έχουν υπάρξει περίπου 18,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα. Προγράμματα και πακέτα ενίσχυσης έχουν μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, μα πολιτικές διαφωνίες σχετικά με ένα νέο πακέτο τόνωσης θα μπορούσαν να αφήσουν περίπου 14 εκατ. Αμερικανούς χωρίς επιδόματα ανεργίας μέσα στο νέο έτος.

«Εδώ και λίγο καιρό, ένα από τα ευρύτερα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι η αντιπαράθεση σε επίπεδα οικονομίας και μαλακής ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» σημειώνει η αναφορά του CEBR. «Η πανδημία Covid-19 και οι αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις έχουν σίγουρα κάνει να γείρει η πλάστιγγα προς την πλευρά της Κίνας».

Σύμφωνα με το report, μετά από μια «ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021» η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί περίπου 1.9% ετησίως μεταξύ 2022 και 2024 και μετά θα επιβραδύνει στο 1,6% τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτύσσεται κατά 5,7% ετησίως ως το 2025, και 4,5% ετησίως από το 2026-2030.

Το ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας που αντιστοιχεί στην Κίνα έχει πραγματοποιήσει άλμα από 3,6% τον 2000 σε 17,8% τώρα και η χώρα αναμένεται να γίνει «οικονομία υψηλών εισοδημάτων» ως το 2023, σύμφωνα με το report.

Σε άλλες προβλέψεις, η Ιαπωνία αναμένεται να παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (σε όρους δολαρίων) μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, οπότε και θα ξεπεραστεί από την Ινδία, κατεβάζοντας τη Γερμανία από την τέταρτη θέση στην Πέμπτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι στην πέμπτη θέση με βάση τις μετρήσεις του CEBR, θα πέσει στην έκτη θέση από το 2024. Ωστόσο, παρά το πλήγμα το 2021 από την έξοδο από την ενιαία αγορά της ΕΕ, το βρετανικό ΑΕΠ σε δολάρια προβλέπεται να είναι 23% υψηλότερο από της Γαλλίας ως το 2035, λόγω του προβαδίσματος της Βρετανίας στην ψηφιακή οικονομία.

Στην Ευρώπη αντιστοιχούσε το 19% του προϊόντος των κορυφαίων 10 οικονομιών διεθνώς το 2020, μα αυτό θα πέσει στο 12% ως το 2035, εκτιμά το CEBR. Επίσης, η επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να γίνει αισθητή υπό τη μορφή μεγαλύτερου πληθωρισμού, όχι βραδύτερης ανάπτυξης.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)
huffingtonpost.gr