Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Χάνεται… το 35% της φετινής ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία -Όλα σχεδόν τα δέντρα έχουν επηρεαστεί -Συνεχίζεται η καταγραφή από τις ΔΑΟΚ (video)

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία μετά την αυτοψία των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας. Από τη ζημιά μέχρι στιγμής στους ελαιώνες εκτιμάται πως έχει χαθεί το 35% με τους παραγωγούς να παρακαλούν να βρέξει μήπως σωθεί κάτι. Η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100% είναι μεγάλη.

Για το θέμα συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Ειδικότερα τόνισε, ότι αν και η φετινή ελαιοπαραγωγή αναμενόταν να είναι υψηλή, διαπιστώθηκαν στην πορεία σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύ χαμηλή υγρασία του προηγούμενου διαστήματος.

Για το σκοπό αυτό υπηρεσιακά στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας έχουν ήδη διενεργήσει αυτοψίες σε αρκετές κοινότητες του νομού, όπου διαπιστώθηκε ότι τα ελαιόδεντρα έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις καιρικές συνθήκες. Οι καταστάσεις αυτές επηρέασαν σχεδόν το 95% των ξερικών ελαιώνων μας, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Γεωπόνων των ΔΑΟΚ του Νομού και του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα παρατηρείται σε εκτεταμένες περιοχές το φύλλωμα των ελαιοδέντρων να έχει χάσει το φυσιολογικό του χρώμα, να υπάρχει φυλλόπτωση και ο καρπός να έχει συρρικνωθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται καρπόπτωση. Αυτό διαπιστώθηκε και κατόπιν εκτεταμένων  αυτοψιών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ στο νομό μας το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή, μεταξύ των περιοχών, εξαιτίας του τοπικού χαρακτήρα, της διαφορετικής μηχανικής σύστασης του εδάφους, των καλλιεργητικών τεχνικών, του μικροκλίματος κάθε περιοχής. Ειδικότερα τα προβλήματα είναι εντονότερα σε ελαιοτεμάχια με νότια, νοτιοανατολική έκθεση, σε επικλινή εδάφη και σε υψώματα. Διαφορετική βέβαια  μορφή και πολύ καλύτερη κατάσταση εμφανίζουν οι ποτιστικοί ελαιώνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επίσης ενημέρωσε ότι, την Τετάρτη 30 του μηνός το θέμα αυτό συζητήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ομόφωνα αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του προβλήματος,  αλλά και το γεγονός της εξέλιξης του φαινομένου όσο διαρκεί η ανομβρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επίσης το συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη πλήρους καταγραφής των ζημιών αλλά και τη δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, “παρακολουθούμε το φαινόμενο σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ, συνεχίζουμε την καταγραφή, προτιμούμε την εξατομίκευση της εκτίμησης των ζημιών και ξεκινάμε την κατάρτιση σχετικού φακέλου διεκδίκησης αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς από το κράτος ή την Ε.Ε. Στόχος αποτελεί, κατέληξε, η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών”.