Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Χαρίτσης: Δίνουμε μια υπόσχεση, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί – Τελικά θα αποδοθεί Δικαιοσύνη

Για ένα «συλλογικό τραύμα που δεν έχει κλείσει», γιατί «δεν αποδίδεται δικαιοσύνη», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Υπενθύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στις 21 Μαρτίου 2023 ότι θα φροντίσει ‘να πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως’ ακριβώς στο τι έγινε», τονίζοντας ότι «αντί για προβολέα, πήρε χαλί για να κρύψει από κάτω όλες τις ευθύνες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα».

«Ένας χρόνος από εκείνη την μέρα, που 57 ψυχές δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Από την ημέρα που 57 οικογένειες και μαζί τους όλη η χώρα βυθίστηκαν στο πένθος. Οι περισσότεροι, νέοι, φοιτητές και φοιτήτριες. Νέα παιδιά. Με όνειρα και ελπίδες, που διακόπηκαν βίαια, άγρια, μέσα στον θόρυβο της σύγκρουσης των δύο τρένων, μέσα στη λάμψη της ανάφλεξης και της φωτιάς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απευθύνει κανείς στους συγγενείς των θυμάτων» και «δεν υπάρχουν λόγια ικανά για να απολογηθεί η Πολιτεία, το κράτος».

«Θέλατε να κλείσει αναίμακτα η υπόθεση για τους υπουργούς σας»

Ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε τη μη σύσταση «προανακριτικής επιτροπής», «με αποκλειστική ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», σημειώνοντας ότι «η ΝΔ προτίμησε να πάει σε Εξεταστική Επιτροπή και μάλιστα σε βάθος τόσων ετών, ώστε να διαχυθούν οι ευθύνες».

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική, είπε ότι ακόμα και σ’ αυτήν, αντί να εξεταστεί το «παραμικρό διαθέσιμο στοιχείο», η κυβέρνηση επέλεξε «προκλητικά» να μην καλέσει «σημαντικούς μάρτυρες, να μην αφήσει ούτε αυτούς που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ουσιαστικά ερωτήματα».

«Άρον-άρον να τελειώσει και να κλείσει η υπόθεση αναίμακτα για την παράταξή σας και τους υπουργούς σας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό, που «βιάστηκε να κάνει διάγγελμα για να μας πει ότι ήταν ‘ανθρώπινο λάθος’», αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών την περίοδο της τραγωδίας, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως τόνισε, «λίγες μέρες πριν το τραγικό συμβάν, μας έλεγε από τα υπουργικά έδρανα ότι είναι ντροπή να τίθεται ζήτημα ασφάλειας στα τρένα», κατηγορώντας τον για «εξαπάτηση και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών».

«Δεν θα σας αφήσουμε – Μην το διανοηθείτε»

Αναφέρθηκε επίσης στο «ανήκουστο για σιδηροδρομικό δυστύχημα, να αλλοιωθεί αμέσως ο τόπος του δυστυχήματος» και επανέλαβε τα περί «απόπειρας συγκάλυψης» από την κυβέρνηση, διαμηνύοντας: «Μη διανοηθείτε να σκεφτείτε ότι θα πετύχετε κάτι τέτοιο. Μη διανοηθείτε να σκεφτείτε ότι θα σας αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο να το κάνετε».

«Δεν θα σας αφήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι’ αυτό. Κι όπως φωνάζουν οι φοιτητές που πήγαν στα Τέμπη, όπως ο λαός που διαδηλώνει σήμερα, δίνουμε μια υπόσχεση: Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στη Βουλή.

πηγή: www.in.gr