Παρασκευή
21
Ιούνιος
TOP

Χαρίτσης για ευρωεκλογές: «Πρέπει να είναι ψήφος αποδοκιμασίας στις δεξιές, συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Πρέπει να είναι μια ψήφος προοδευτικής διεξόδου»

Καθώς η ώρα της ευρωκάλπης πλησιάζει η προεκλογική κούρσα «φουντώνει» και οι εκπρόσωποι των κομμάτων εντείνουν την αντιπαράθεση με τα ζητήματα της οικονομίας να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μιλώντας στην της ΕΡΤ2, στην εκπομπή “Ευρωεκλογές 2024” και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνηο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς , Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές και η ψήφος τους να είναι αυτή της «προοδευτικής διεξόδου.  

Ο Μεσσήνιος βουλευτής έστειλε τα δικά του μηνύματα αναφέροντας μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

«Η ψήφος στις 9 Ιουνίου είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Για να μη δώσουμε το δικαίωμα στη δεξιά να συμμαχήσει με την ακροδεξιά την επόμενη μέρα.»

«Πρέπει να είναι ψήφος αποδοκιμασίας στις δεξιές, συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Πρέπει να είναι μια ψήφος προοδευτικής διεξόδου. Για αυτό η Νέα Αριστερά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή διάσταση αυτών των ευρωεκλογών. Μας ενδιαφέρει πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Μας ενδιαφέρει στις εθνικές εκλογές να υπάρχει ένας ανταγωνιστικός πόλος από τη μεριά της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων που θα μπορέσει να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη και τη δεξιά.»

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

«Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συντηρεί και να ενισχύει το κύμα της ακρίβειας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι έτσι διασφαλίζει γεμάτα ταμεία, για να μπορεί να ασκεί μετά πολιτική κατά το δοκούν με τα διάφορα passes και με τα διάφορα επιδόματα. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσω της ακρίβειας, γίνεται μία βίαιη αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου σε αυτή τη χώρα από κάτω προς τα πάνω, από τους πολλούς στους λίγους.»

Σημείωσε επίσης ότι «Πάρα πολλοί συμπολίτες μας φέτος το καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές. Τι τους είπε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Ότι εμείς στοχεύουμε σε διεθνή τουρισμό υψηλού επιπέδου και για τους Έλληνες υπάρχει και ο κοινωνικός τουρισμός. Εσείς πηγαίνετε με τα voucher του κοινωνικού τουρισμού και πολύ σας είναι.»

Για την πορεία της οικονομίας και το αποτύπωμά της σε νευραλγικούς κλάδους αυτής, είπε: «Η οικονομία σε βασικούς της κλάδους, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στο λιανεμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στον κατασκευαστικό κλάδο, καρτελοποιείται. Και είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καρτελοποιείται η οικονομία και να οδηγούμαστε σε ολιγοπώλια, να αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την οικονομική δραστηριότητα.»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

«Δεν είναι πόλεμος αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, είναι μία γενοκτονία. Και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Ράφα είναι μία ντροπή, όχι μόνο για το Ισραήλ που εγκληματεί, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.»

«ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΈΝΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΟ»

«Ο κόσμος στις περιοδείες μας λέει δύο πράγματα: Ότι δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και με τις πολλαπλές κρίσεις που αυτή έχει δημιουργήσει, όπως η κρίση της ακρίβειας και η στεγαστική κρίση. Άρα χρειαζόμαστε πειστικές πολιτικές απαντήσεις από τη σκοπιά της αριστεράς σε αυτές τις κρίσεις. Μια προγραμματική στρατηγική αντιπαράθεση με τη δεξιά. Και το δεύτερο ζήτημα είναι το πώς θα μπορέσει ο χώρος της αριστεράς, ο ευρύτερα προοδευτικός χώρος, να αντιτάξει μια εναλλακτική προοπτική για αυτή τη χώρα.

Εμείς λέμε ότι αυτή η προοπτική για να είναι σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική, για να είναι πειστική, πρέπει να προέλθει από την αριστερά. Ζητάμε από τους πολίτες την ψήφο τους, έτσι ώστε να εδραιωθεί η παρουσία της Νέας Αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να ανοίξει ο δρόμος για έναν εναλλακτικό προοδευτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα ο οποίος θα λειτουργήσει ευθέως και στρατηγικά ανταγωνιστικά προς τη δεξιά.»

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας «Δεν μπορεί η απάντηση στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη να είναι κακέκτυπα της δεξιάς, δεν μπορεί η απάντηση να είναι το lifestyle του κ. Κασσελάκη ή η αναπαλαίωση ενός απαρχαιωμένου τρόπου άσκησης πολιτικής, όπως από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη.»

Για να κλείσει λέγοντας «Εδώ χρειάζεται η στιβαρή παρουσία της σύγχρονης, μαχητικής και αξιόπιστης αριστεράς. Και η Νέα Αριστερά αυτό ακριβώς θέλει να εκφράσει. Και για αυτό ζητάμε το δίκιο που έχουν οι πολίτες να το πούνε και στην κάλπη. Και να το πούνε στηρίζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς.»