Σάββατο
2
Δεκέμβριος
TOP

Χάσμα γενεών και στην εργασία: Οι νέοι «τρελαίνουν» τους γονείς τους με τον τρόπο που δουλεύουν

Οι εντάσεις σχετικά με τον τρόπο εργασίας δεν μένουν μόνο στα γραφεία αυτές τις μέρες, αλλά συνεχίζουν τα απογεύματα και μεταξύ των μελών της οικογένειας.

«Νομίζουν ότι είμαι τρελή», είπε η Lisa Olson, 53 ετών, για τα παιδιά της, όταν τους ανέφερε ότι παρέλειψε το μεσημεριανό γεύμα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Η 25χρονη κόρη της, Emily Olson, διαμορφώνει τη δουλειά της στη διαφήμιση, αναλόγως με τη ζωή της. Μερικές φορές κάνει ένα διάλειμμα ωρών μέσα στη μέρα, ενώ άλλες δουλεύει αργά το βράδυ, αν είναι απαραίτητο για να βγει η δουλειά. Η ίδια θεωρεί ότι η μαμά της παλεύει να βρει χρόνο για τον εαυτό της, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Όπως και με τους Olsons, πολλές από αυτές τις συζητήσεις γίνονται ανάμεσα στις γενιές. Πολλοί γονείς στα 50 και στα 60 τους έκαναν καριέρα σε περιβάλλοντα εργασίας, όπου οι 40 ώρες ήταν ο ελάχιστος χρόνος που περνούσαν στο γραφείο.

Τα παιδιά τους, αντίθετα, εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό την τελευταία δεκαετία, όπου η πανδημία άλλαξε τελείως το εργασιακό τοπίο και εκατομμύρια άνθρωποι αγκάλιασαν την εργασία από το σπίτι. Παράλληλα η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνει περαιτέρω πόσο γρήγορα μεταβάλλονται πλέον τα δεδομένα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι αυτές οι συζητήσεις αναφορικά με την εργασία είναι συχνά πιο αιχμηρές στο σπίτι παρά στη δουλειά. Αλλά ακόμα και έτσι, οι γονείς και τα ενήλικα παιδιά τους λένε ότι αυτές οι συνομιλίες είναι συχνά σημαντικές για την πλοήγηση στο σημερινό εργατικό δυναμικό το οποίο αποτελείται από πολλές γενιές.

Η Emily εργάστηκε ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως από τότε που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 2020. Ένα πλεονέκτημα στην καριέρα της, είναι ότι μπορεί να ενσωματώσει τις εξωτερικές τις δουλειές στην ημέρα της. Όπως τότε που έκανε ένα meeting, σε ώρα εκτός ωραρίου, από το κομμωτήριο.

Η μητέρα της, που παρέχει οικονομικές υπηρεσίες, την προτρέπει να πάει στο γραφείο. Η Lisa πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας της φεύγοντας για τη δουλειά στις 7 το πρωί και επιστρέφοντας στις 7 το απόγευμα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. «Στον κόσμο μου, η δουλειά είναι ένα εντελώς ξεχωριστό στοιχείο από την προσωπική μου ζωή», είπε.

Αλλά υπάρχει και η αντίθετη όψη. Η Lisbeth Darsh, μια 57χρονη εργαζόμενη στο κλάδο του μάρκετινγκ, είπε ότι τα παιδιά της συχνά την ενθαρρύνουν να αγωνίζεται για προαγωγές, έτσι ώστε η αμοιβή και ο τίτλος της να αντικατοπτρίζουν την εμπειρία της. Ο γιος της, Justas Rodarte, 26 ετών, σημείωσε ότι οι δεξιότητες της μαμάς του στο γράψιμο για να προσελκύσει ένα κοινό είναι τόσο καλές, που δύσκολα τις βρίσκει κανείς αλλού, ενώ την ίδια στιγμή, είναι καλύτερη από εκείνον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο γιος μου είναι καλός στο να μου υπενθυμίζει ότι υπάρχει μεγάλη αξία σε αυτό που κάνω και το οφείλω στον εαυτό μου να έχω αυτή την αξία», είπε η Darsh.

Δεν είναι η μόνη που παίρνει συμβουλές από τις νεότερες γενιές. Περίπου τα τρία τέταρτα των σχεδόν 7.000 εργαζομένων που ερωτήθηκαν σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι είπαν ότι οι 20-κάτι σε ηλικία συνάδελφοι είχαν επηρεάσει τη στάση τους απέναντι σε ζητήματα όπως η ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή και η υπεράσπιση του εαυτού τους, σύμφωνα με την Edelman, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων που διεξήγαγε την έρευνα.

Στο παρελθόν, οι εργοδότες δεν είχαν αναγνωρίσει πλήρως τις δεξιότητες της Darsh, είπε ο γιος της, αλλά αυτό το καλοκαίρι κέρδισε μια προαγωγή για να γίνει διευθύντρια.

Τώρα, η μαμά του έχει μια θέση που «ταιριάζει πολύ καλά στις δεξιότητές της», είπε ο Rodarte, ο οποίος κάνει διδακτορικό στην ανοσολογία.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr