Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Χονγκ Κονγκ: Σε καραντίνα συγκροτήματα διαμερισμάτων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον

Eντονος είναι ο φόβος για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και στα χάμστερ, καθώς η διασπορά προκάλεσε το κλείσιμο δύο συγκροτημάτων με διαμερίσματα για αρκετές ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, προειδοποίησε σήμερα για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή, στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, ενόψει και των γιορτών για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής μετάλλαξης Όμικρον στην περιοχή Κουάι Τσουνγκ, στα βόρεια της χερσονήσου Κοουλούν, με την Λαμ να τονίζει ότι «ανησυχούμε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε σε άλλες περιοχές του κόσμου συμβαίνει τώρα στο Κουάι Τσουνγκ».

Αντιδράσεις για τη θανάτωση των χάμστερ

Την περασμένη Τρίτη (18.1.2022) οι αρχές διέταξαν την εξόντωση περίπου 2.000 χάμστερ από 10 καταστήματα μικρών ζώων, αφού εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε έναν εργαζόμενο και στη συνέχεια 11 τρωκτικά βρέθηκαν θετικά στην Covid-19.

«Κατανοώ ότι οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων είναι δυσαρεστημένοι (…) ο στόχος μας είναι να ελέγξουμε την πανδημία», είπε η Λαμ. Όμως, χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν τα ανεπιθύμητα χάμστερ, καταδικάζοντας τους χειρισμούς της τοπικής κυβέρνησης και των συμβούλων της.

Σε καραντίνα για τη «μηδενική COVID»

Η κατάσταση με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον δοκιμάζει τη στρατηγική της «μηδενικής Covid» που εφαρμόζει το Χονγκ Κονγκ για την εξάλειψη της νόσου, καθώς ούτε τα σχολεία αλλά ούτε και τα γυμναστήρια λειτουργούν, τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 το απόγευμα και η αεροπορική σύνδεση με πολλούς σημαντικούς κόμβους έχει σταματήσει.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που είχε με υγειονομικούς αξιωματούχους η Λαμ είπε ότι υπάρχει μόνο μια «μικρή πιθανότητα» να αρθούν οι περιορισμοί στην πόλη στις 4 Φεβρουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο. Εξήγησε ότι άλλο ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κουάι Τσουνγκ, όπου κατοικούν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, θα αποκλειστεί για 5 ημέρες.

Την Παρασκευή μπήκε σε καραντίνα ένα πρώτο κτίριο στην περιοχή αυτή, αφού 20 κρούσματα της Covid-19 συνδέθηκαν με αυτό. Τρεις φορές την ημέρα παραδίδονται τρόφιμα στους ενοίκους, οι οποίοι υποβάλλονται σε εξετάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 105 κρούσματα στο Κουάι Τσουνγκ. Συνολικά, ενδέχεται να επιβληθούν διάφοροι περιορισμοί και υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις στους 35.000 ενοίκους 16 συγκροτημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ