Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

CNN: Οι 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου -Σε ποια θέση βρίσκεται η ελληνική, ποιο φαγητό να αποφύγετε

Η επιλογή του προορισμού των διακοπών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το κόστος, την τοποθεσία και το… φαγητό.

Πολλές φορές, μάλιστα, επιλέγουμε τον προορισμό με πρώτο κριτήριο το φαγητό. Φαντάζεστε να οργανώνατε ένα ταξίδι, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία εάν σιχαίνεστε το σούσι; Θα τη βγάζατε με τσιπς γαρίδας, και είναι κρίμα.

Αν λοιπόν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός σας, το CNN συγκέντρωσε τις 10 κορυφαίες κουζίνες (φυσικά, είναι υποκειμενική η λίστα) του κόσμου, μεταξύ αυτών και την ελληνική.

Οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου

10. Ηνωμένες Πολιτείες
Πολλά από τα δημοφιλή πιάτα στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Όσον αφορά την πίτσα, είναι ιταλική. Οι τηγανητές πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές. Τα χάμπουργκερ και τα λουκάνικα, πιθανότατα, γερμανικά.

Αλλά στις κουζίνες των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώθηκαν. Φυσικά, υπάρχουν και τα εγχώρια αμερικανικά πιάτα, όπως η clam chowder (ψαρόσουπα με οστρακοειδή), η key lime pie και η σαλάτα Cobb.

Ένα ζουμερό cheeseburger

Τι να φάτε οπωσδήποτε
Τσίζμπεργκερ: Ένα τέλειο παράδειγμα ενός γευστικού πιάτου.
Μπισκότα σοκολάτας: Ο κόσμος θα ήταν πιο «σκληρός» χωρίς αυτό το κλασικό αμερικανικό μπισκότο, που εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1930.

Τι να αποφύγετε: Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα Twinkies και κέικ Hostess και τα KFC.

9. Μεξικό
Αν σας επιτρεπόταν να τρώτε το φαγητό μόνο μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, ίσως να ήταν έξυπνο να επιλέξετε μεξικάνικο. Η κουζίνα του έχει λίγο απ’ όλα. Δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Ανάμεσα στα enchiladas και στα tacos και στα helados και στα quesadillas θα βρείτε τη σπιρτάδα των ελληνικών σαλατών και τον πλούτο ενός ινδικού κάρυ, τη θέρμη του ταϊλανδέζικου φαγητού, αλλά και την εμπειρία τού να βουτάς με τα χέρια όπως στα tapas.

Στο Μεξικό, επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλά θρεπτικά superfoods. Αβοκάντο, ντομάτες, λάιμ και σκόρδο με φασόλια, σοκολάτες και τσίλι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τι να φάτε οπωσδήποτε
Mole: Αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και άλλα… μαγικά.
Tacos al pastor: Το taco με ψητό χοιρινό στη σούβλα.
Ταμάλες: Ένα αρχαίο φαγητό των Μάγια μαγειρεμένο σε φύλλα.

Ταμάλες
Τι να αποφύγετε
Tostadas: Είναι σχεδόν ίδιο με τα tacos ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσετε. Αδύνατον να φαγωθεί κόσμια.

8. Ταϊλάνδη
Το street food της Ταϊλάνδης αποτελεί πόλο έλξης. Αν ξεφυλλίσετε ένα ταϊλανδέζικο βιβλίο μαγειρικής, θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλες είναι οι λίστες συστατικών σε κάθε συνταγή.

Ο συνδυασμός τόσο πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύπλοκων γεύσεων που με κάποιον τρόπο συνδυάζονται σαν ορχηστρική μουσική. Μάλιστα, οι Ταϊλανδοί καταφέρνουν να χωρέσουν σε ένα πιάτο πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, μαστιχωτά και τραγανά συστατικά.

Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική μαγειρική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η καλύτερη όλων αυτών των κόσμων.

Πιάτο Tom yam Kung
Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Tom yam Kung: Ένα πάρτι για το στόμα. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων λάιμ kaffir και η θερμότητα του τσίλι.
Massaman curry: Ένα ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες
Som Tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια είναι ξινή, εξαιρετικά πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή. Είναι η καλύτερη από τις γεύσεις της Ταϊλάνδης.

Τι να αποφύγετε
Pla som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε μέρη της Βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και αναφέρεται ότι ευθύνεται για τον καρκίνο των χοληφόρων αγγείων.

7. Ελλάδα
Ταξιδεύοντας και τρώγοντας στην Ελλάδα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στις σελίδες ενός ταξιδιωτικού περιοδικού αλλά χωρίς το photoshop. Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά κτίρια, έτσι και οι ελιές καλαμών, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι εξ ορισμού τέλεια σαν καρτ ποστάλ. Το μυστικό της ελληνικής κουζίνας; Το λαμπερό ελαιόλαδο.

Δώρο των Θεών, το ελαιόλαδο αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για το φαγητό και τη διατροφική υγεία. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι, επίσης, ένας τρόπος για να «καταναλώσεις» την Ιστορία. Μια μπουκιά από ένα ντολμαδάκι ή μια γουλιά φακές σούπα δίνει μια μικρή γεύση από τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, όταν εφευρέθηκαν.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Ελαιόλαδο: Περιχυμένο σε άλλα φαγητά ή επάνω σε ψητές φέτες ψωμιού, είναι σχεδόν τόσο ποικίλο όσο και το κρασί στις γεύσεις του.
Σπανακόπιτα: Κάνει το σπανάκι εύγευστο με το μείγμα φέτας και το αφράτο φύλλο.
Γύρος: Το βραδινό μεθύσι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι.

Το βραδινό μεθύσι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι…

Τι να αποφύγετε
Λαχανόρυζο: Βασικά λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και στη συνέχεια ανακατεμένα με ρύζι. Χορταστικό αλλά μονοδιάστατο.

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida.gr