Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Covid: Στα 2,2 δισ. δολ. το κόστος της Ευρώπης για φάρμακα Paxlovid που λήγουν

Στα 2,2 δις. δολάρια ανέρχεται το κόστος για την Ευρώπη από εκατομμύρια δόσεις του αντιικού φαρμάκου Paxlovid που αγόρασε από την Pfizer και οι οποίες λήγουν στο τέλος του επόμενου μήνα καθώς η ζήτηση για τη θεραπεία από την Covid-19 έχει μειωθεί κατακόρυφα. Το μισό από το παραπάνω ποσό – 1,1 δισ. δολάρια – αφορά σε δόσεις  που έχουν ήδη λήξει από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Airfinity με έδρα το Λονδίνο. Η Βρετανία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με περίπου 1 εκατ. δόσεις, κόστους 700 εκατ. δολαρίων, να έχουν λήξει.

Χαμηλή η χρήση του φαρμάκου

Η εκτόξευση του αριθμού των θανάτων στο αποκορύφωμα της πανδημίας ώθησε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σημαντικά στο Paxlovid, που εξακολουθεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την Covid. Καθώς, όμως, ο εμβολιασμός και οι μολύνσεις από τον ιό έχουν δώσει ευρεία ανοσία, τα σοβαρά κρούσματα έχουν γίνει λιγότερο συχνά, περιορίζοντας τη χρήση του φαρμάκου.

Οι χώρες «είχαν μια δύσκολη πρόκληση να εκτιμήσουν τη ζήτηση σε ένα κρίσιμο στάδιο της πανδημίας», δήλωσε αναλυτής της Airfinity «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μεγαλύτερη απορρόφηση δεν ήταν επιθυμητή και θα μπορούσε να έχει σώσει ζωές και νοσηλείες, αλλά η μείωση της χρήσης τεστ περιόρισε τη ζήτηση», πρόσθεσε.

Πολλές χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ασθενείς να κάνουν θετικό τεστ για την Covid προτού λάβουν το φάρμακο.

Οι αχρησιμοποίητες δόσεις είναι μία ακόμη ένδειξη της υποχώρησης της ανησυχίας του κοινού για την Covid και της ανάγκης της Pfizer για νέα προϊόντα, όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο που απέκτησε με τη συμφωνία ύψους 43 δις.  δολαρίων για τη Seagen.

Η πτώση των πωλήσεων του αντιιικού ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις που οδήγησαν την εταιρεία να μειώσει τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2023, ενώ παράλληλα εξέδωσε μια πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, η οποία εξασθένισε τη μετοχή της.

Η φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε πέρυσι να πάρει πίσω 7,9 εκατομμύρια δόσεις του Paxlovid που επρόκειτο να λήξουν σύντομα, με αντάλλαγμα πίστωση για μελλοντικές προμήθειες. Η Pfizer προωθεί τώρα την πώληση του φαρμάκου απευθείας σε παρόχους υγείας στις ΗΠΑ μέσω εμπορικών καναλιών.

πηγη imerisia.gr

Με πληροφορίες από Bloomberg