Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Crash test για 450.000 θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα

Aπό αύριο, 1 Αυγούστου αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σε σημαντικό βαθμό, το τοπίο της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για φέτος. Και αυτό γιατί σήμερα λήγει η προθεσμία μη απόλυσης προσωπικού στις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι οποίες έθεσαν σε αναστολή έστω και έναν εργαζόμενό τους τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τον Ιούνιο εκτιμάται ότι βγήκαν σε αναστολή κοντά στους 450.000 μισθωτούς.

Τόσο οι υπό αναστολή μισθωτοί όσο και οι συνάδελφοί τους στις αντίστοιχες επιχειρήσεις οι οποίοι δεν βγήκαν σε αναστολή απαγορεύεται, βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, να απολυθούν 30 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασής τους. Συνεπώς, η προθεσμία οριζόντιας απαγόρευσης απόλυσης στις επιχειρήσεις που έβγαλαν προσωπικό τους σε αναστολή λήγει σήμερα.

Ο ορίζοντας

Από αύριο, Σαββάτο 1η Αυγούστου, είναι ξανά στο χέρι της κάθε επιχείρησης ποια πολιτική απασχόλησης θα ακολουθήσει, δηλαδή αν θα ενταχθεί σε κάποιον από τους υφιστάμενους μηχανισμούς στήριξης απασχόλησης (αναστολές συμβάσεων, “Συν-Εργασία”), δεχόμενη τις δεσμεύσεις της μη απόλυσης, αλλά και της μη μετατροπής σύμβασης εργασίας (οι δεσμεύσεις αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον μηχανισμό όπου εντάσσεται κάθε επιχείρηση), ή θα προχωρήσει, χωρίς τους παραπάνω θεσμικούς περιορισμούς, εφόσον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο προ κορονοϊού “καθεστώς” της, σε απολύσεις ή και μετατροπές συμβάσεων, οι οποίες ισοδυναμούν σε μειώσεις μισθών.

Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ ο μέσος μισθός του σχεδόν 1 εκατομμυρίου που βγήκαν τους προηγούμενους μήνες σε αναστολή (δηλαδή 1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) ανέρχεται σε ύψος κάτω από τον βασικό, και συγκεκριμένα στα 530 ευρώ, έναντι 650 ευρώ (μικτά).

Οι μόνοι μισθωτοί οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολυθούν, ούτε να υπάρξει μετατροπή της σύμβασής τους, θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα ενταχθούν στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”, αλλά και εκείνοι που θα βγουν σε αναστολή τον Ιούλιο.

Ήδη κοντά στους 50.000 μισθωτούς που εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία” από τις 15 Ιουνίου και έπειτα απαγορεύεται να απολυθούν για όσο διάστημα παραμένουν ενταγμένοι στον μηχανισμό αυτό. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους μισθωτούς που δεν θα ενταχθούν στη “Συν-Εργασία”, εφόσον δεν βγουν σε αναστολή. Για τους μισθωτούς που δεν θα ενταχθούν στη “Συν-Εργασία” ή δεν θα βγουν σε αναστολή, μπορεί να υπάρξει μετατροπή της σύμβασής τους ή ακόμα και να απολυθούν, εφόσον κανένας άλλος συνάδελφός τους δεν βγει σε αναστολή.

Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζεται πως:

– Παραμένει, όμως, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Ιούλιο σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις (εποχικής ή 12μηνης λειτουργίας), με ρήτρα, όμως, πληρότητας για τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας. Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων παραμένει και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους κλάδους των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι σχετικές δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να γίνουν έως τέλος Αυγούστου, ενώ οι αποζημιώσεις έως 534 ευρώ στους υπό αναστολή εργαζομένους θα καταβληθούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

– Όσον αφορά τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, σε αναστολές συμβάσεων μπορούν να προχωρήσουν μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις. Οι δηλώσεις των εργοδοτών στο “Εργάνη” θα μπορούν να γίνουν έως τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχα, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων έως 534 ευρώ αναμένονται έως μέσα Οκτωβρίου και μέσα Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σημειώνεται πως για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις των κλάδων αυτών, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρσι (είτε ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο είτε όχι), υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό “Συν-Εργασία” έως τις 15 Οκτωβρίου. Για όποιες επιχειρήσεις ενταχθούν, προβλέπεται κρατική επιδότηση 60% επί της απώλειας του μισθού των εργαζομένων. Σύμφωνα με τροπολογία της περασμένης εβδομάδας, για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου, για όσους μισθωτούς ενταχθούν στη “Συν-Εργασία”, προβλέπεται επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) επί των αποδοχών που αυτός χάνει και όχι μόνο του 60% των εργοδοτικών.

www.capital.gr