Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

ΔΕΗ: Προχωρά ολοταχώς η αύξηση κεφαλαίου -Την Παρασκευή το ΔΣ για την έγκριση των όρων και τη συμφωνία με το CVC

Οι Αμερικανοί ρίχνουν 400 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για να πάρουν το 10% και επενδύουν συνολικά πάνω από 1,6 δισ. στην Ελλάδα – Δεύτερο «σίγουρο» χαρτί στην αύξηση κεφαλαίου, η EBRD με κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. ευρώ

Όταν το επενδυτικό fund της CVC Capital Partners δήλωνε προ μηνών ότι έχει εντοπίσει 25 εταιρείες στην Ελλάδα που αξίζει να επενδύσει ένας ξένος θεσμικός επενδυτής, κανείς δεν φανταζόταν ότι μέσα σε αυτές θα ήταν και η ΔΕΗ.

Χθες οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα ξένα κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην αύξηση πλησίον του 1,2 δις.  επισημοποιήθηκαν με την ανακοίνωση της Επιχείρησης για το deal με το υπερδραστήριο και εν Ελλάδι CVC Capital.

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο θα επενδύσει ως βασικός επενδυτής (Cornestone) στην ΔΕΗ 395 εκ. ευρώ αποκτώντας έως το 10% των μετοχών. Η τιμή δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ (χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,05 ευρώ) περιοχή στην οποία υπολογίζεται ότι θα καθοριστεί και η τιμή της αύξησης.

Η συναλλαγή θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου με την δέσμευση του επενδυτή ότι δεν θα πουλήσει πριν την πάροδο 6 μηνών.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή 29 Οκτωβρίου για να την εγκρίνει και να καθορίσει παράλληλα και τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

Τo CVC ιδρύθηκε το 1981 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο 25 γραφείων από τα οποία τα 16 είναι στην Ευρώπη. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 125 δις. δολάρια ενώ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ενισχύει το δαιδαλώδες χαρτοφυλάκιό τους στην Ελλάδα που όχι άδικα χρήζει το CVC έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.

Με  τοποθετήσεις στον κλάδο της υγείας (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Metropolitan Λητώ κ.α), σε πασίγνωστα brands στα τρόφιμα (όμιλος Vivartia και τα εμπορικά σήματα Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Flocafe και Everest), την Εθνική Ασφαλιστική,  συμμετοχές σε μαρίνες και σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (skroutz.gr), το CVC υπολογίζεται ότι έχει  επενδύσει πάνω από 1,2 δις. Στις επενδύσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση του οποίου  θα έχει επενδύσει περισσότερα  από 1,6 δις. ευρώ.

Ο αμερικανικός όμιλος θεωρείτο φαβορί και για την απόκτηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ τον οποίο τελικά έχασε από την Αυστραλιανή Macquarie.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία του ενεργειακού κλάδου που αποκτά μετοχές στην Ελλάδα σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία όπου ξετυλίγεται μια νέα σελίδα στην πολύχρονη ιστορία της και πραγματοποιείται με ιδιαίτερο δυναμισμό η  μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα.

Από εδώ και πέρα και αφού ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος επαφών της διοίκησης και των συμβούλων της έκδοσης με τους ξένους θεσμικούς, θα εγκριθεί από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και στη συνέχεια θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Οι μέχρι σήμερα παρουσιάσεις δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεύτερο «σίγουρο» χαρτί στην αύξηση κεφαλαίου την EBRD με κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το ποσοστό συμμετοχής του, μετά την αύξηση θα περιοριστεί στο 34%. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 34% ανήκει στο Υπερταμείο. Το τελευταίο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση για να διατηρηθεί η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.