Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

ΔΕΗ – Σε ποιες περιοχές της χώρας σχεδιάζει έργα ΑΠΕ ισχύος 10 GW

Σε έναν «πράσινο» ενεργειακό «γίγαντα» εξελίσσεται η ΔΕΗ στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW έως το 2026. Όσο δηλαδή είναι σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν με τα ορυκτά καύσιμα του λιγνίτη, του φυσικού αερίου και του ντίζελ.

Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας που συνοδεύει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ξεδιπλώνεται όλο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της νέας ΔΕΗ που φιλοδοξεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Μέσα από τον χάρτη που παρουσιάζει ο Ο.Τ. αποτυπώνονται τα έργα που εξετάζει να αναπτύξει η δημόσια επιχείρηση με όχημα τη θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», για τα οποία κατά την περίοδο 2022 – 2026 σκοπεύει να επενδύσει 5,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για όλο το φάσμα των τεχνολογιών των ΑΠΕ. Με το μεγαλύτερο μέρος των 10 GW να αποτελείται από τα αιολικά ισχύος 4,3 GW και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,9 GW.

Επίσης πάνω από 1,1 GW είναι τα συστήματα αποθήκευσης που επιδιώκει να τρέξει η εταιρία, στα 100 MW ανέρχονται τα νέα υδροηλεκτρικά έργα, στα 40 MW τα έργα γεωθερμίας σε νησιά και στα 10 MW τα υβριδικά.

Από το «πράσινο» καλάθι των ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια στη Δ. Μακεδονία όπου σχεδιάζει να αναπτύξει φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 3 GW και θα κατασκευαστούν στα ορυχεία της. Μεγάλα αιολικά 2,7 GW αποτυπώνονται στην Κρήτη και άνω του 1 GW στα Δωδεκάνησα. Περίοπτη θέση έχουν και τα πλάνα της εταιρίας για πλωτά θαλάσσια αιολικά ισχύος 180 MW. Πληροφορίες θέλουν η συγκεκριμένη ισχύς να αποτελεί το μερίδιο της ΔΕΗ από πιθανή συμμετοχή της σε κοινοπραξία εταιριών.

Η επιλογή των ώριμων έργων

Αυτά τα 10 GW αποτελούν το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της, δηλαδή πρόκειται για έργα από τα οποία η εταιρία θα επιλέξει να χτίσει το μερίδιο της στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 10 GW. Σε αυτά συνυπολογίζει και τη σημερινή υδροηλεκτρική της δύναμη που ανέρχεται σε 3,2 GW και άλλα 200 MW φωτοβολταϊκών και αιολικών που ήδη λειτουργούν.

Έχει επίσης εξασφαλισμένα ήδη, δηλαδή ώριμα έργα σε ιδιόκτητη γη και με κλειδωμένους όρους σύνδεσης ισχύος 3 GW. Αυτά πρόκειται να τα έχει σε λειτουργία μέχρι το 2024. Έως το 2026 θα φτάσει συνολικά στα 9,5 με 10 GW εκ των οποίων τα 8,3 GW θα είναι στην Ελλάδα και 1,1 GW θα είναι στις αγορές των Βαλκανίων. Η πλειονότητα των ΑΠΕ που θα λειτουργήσουν μέχρι το 2026 θα είναι φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,4 GW.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ από σήμερα έως το 2026 θα προσθέσει ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 5 GW.

πηγη