Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Δείτε LIVE το 10ο Πανελλήνιο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από την GAIA Επιχειρείν (video & pic’s)

Με ανοιχτά τα ζητήματα βιωσιμότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργίας που θέτουν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου ανά την ΕΕ και λίγο καιρό πριν τις ευρωεκλογές, η 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 25 και 26 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

Το συνέδριο της GAIA Επιχειρείν  μπορείτε να παρακολουθήσετε LIVE στην τηλεόραση BEST, από το ψηφιακό κανάλι BEST Hybrid 1. Όσοι διαθέτε smart tv, πατώντας το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ σας.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο συμπίπτει με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, θα ενημερώσει τους συνέδρους για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα συζητηθούν προσεγγίσεις και λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Ειδική έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό κλάδο.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας , του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας.

 

Πως βλέπουν οι Έλληνες σήμερα την ενασχόληση με την γεωργία- Ποιοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο- Ποιο το Νο1 πρόβλημα;

Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν σε πολλές χώρες της ευρώπης και εν όψει ενός πολύ σημαντικού ορόσημου, των ευρωεκλογών της 9ης Ιανουαρίου, το 10ο πανελλήνιο συνέδριο της Gaia Επιχειρείν ανέδειξε, από την πρώτη κιόλας ημέρα των εργασιών του, σημαντικά στοιχεία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Στην έρευνα που παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα, που σήμερα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των αγροτών. Ενώ ενδιαφέροντα ήταν όσα σημειώθηκαν αναφορικά με την παραμονή ή και ενασχόληση των Ελλήνων με την γεωργία, η οποία όπως προκύπτει εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες που φαινομενικά μοιάζουν ασύνδετοι μεταξύ τους, όμως παίζουν καθοριστικό ρόλο.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής ήταν το κοινό συμπέρασμα στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου όπου εκλεκτοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αργότες στην ελλα΄δα κισ την Ευρώπη. Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν η οικολογική μετάβαση – επιζήμια όπως επιχειρείται από την ισχύουσα ΚΑΠ  σε οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, οι μεγάλες δυσκολίες όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και ο ασύμετρος ανταγωνισμός των Ελλήνων με ξένους παραγωγούς. Σε όλα προστίθενται ο κίνδυνος εγκατάλειψης καλλιεργειών και η φθίνουσα αίσθηση εμπιστοστύνης στην ελληνική κοινωνία.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/10th-panellinio-synedrio-gaia/