Η ελληνική κουζίνα φαίνεται πως συνεχίζει να σαρώνει και να αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς κατέχει εξέχουσα θέση στις γαστρονομικές λίστες του Taste Atlas.
Πριν από λίγες ημέρες το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες, κατατάσσοντας την ελληνική στη δεύτερη θέση, με την ιταλική και την ιαπωνική να ισοβαθμούν στην κορυφή.
WORLD’S CUISINES RANKING Update (June 2022)
Opinions?Each country’s rating is obtained by the users average rating of the 30 best dishes, beverages and food products in that country. Countries that are not on the list do not have enough items rated. pic.twitter.com/iRunTiy1Oo
— TasteAtlas (@TasteAtlas) June 4, 2022
Εκτός αυτού, όμως, οι επιμέρους λίστες της με κατηγορίες φαγητών, πόλεων που αξίζει να επισκεφθείς, καλύτερες περιοχές για φαγητό κ.ά., είναι γεμάτες… Ελλάδα!
Which one is your favorite?
Full top 95 list: https://t.co/194Xj0ZMZ4 pic.twitter.com/v4uYHnGzGD— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 22, 2022
Το γιουβέτσι στη 2η θέση των φαγητών φούρνου
Έτσι, στην κατηγορία των καλύτερων casserole, των φαγητών δηλαδή που φτιάχνονται στον φούρνο σε ειδικό σκεύος, στη δεύτερη θέση φιγουράρει το παραδοσιακό γιουβέτσι.
«Αυτή η κλασική ελληνική casserole αποτελείται από έναν συνδυασμό ζυμαρικών και κοκκινιστού κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται ως πιάτο σε ένα σκεύος. Αν και το μοσχαρίσιο κρέας είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι συνήθως καρυκευμένη με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Taste Atlas.
«Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο ειδών ζυμαρικών -του μικρού μεγέθους κριθαριού ή των τετράγωνων χυλοπιτών- και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, αποτελεί ένα κοινό γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις», προσθέτει η περιγραφή.
Μάλιστα, το γιουβέτσι κατέκτησε και διπλή διάκριση, καθώς ψηφίστηκε ως το πέμπτο καλύτερο πιάτων ζυμαρικών στον κόσμο.
Στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας ένα ελληνικό πιάτο
Σε κάθε επιμέρους λίστα φιγουράρουν ελληνικά πιάτα, τόσο στο σύνολο όσο και στην κορυφή. Για παράδειγμα, η μπουγάτσα βρέθηκε στην τέταρτη θέση των καλύτερων πρωινών του κόσμου, ενώ τα τρίγωνα Πανοράματος κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στα καλύτερα γλυκά του κόσμου.
Ακόμη, επτά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα βρέθηκαν στη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας. Πρόκειται για τον ντάκο, τα παϊδάκια, το γιουβέτσι, τον γύρο, το κοκορέτσι, το κλέφτικο και το σουβλάκι. Μάλιστα, για το περίφημο κοκορέτσι ξέσπασε διαδικτυακός «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο ντάκος, μάλιστα, στέφθηκε η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο για το 2023, ενώ η χωριάτικη σαλάτα κατέκτησε την 4η θέση.
Τέσσερις ελληνικές πόλεις στις καλύτερες του κόσμου για φαγητό
Τώρα, μια νέα λίστα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κουζίνα θεωρείται μια από τις τοπ του κόσμου και φαίνεται πως ο κόσμος ακόμη και στο εξωτερικό την αγαπά και την ξεχωρίζει.
Συγκεκριμένα, το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για φαγητό. Στη λίστα φιγουράρουν πέντε ελληνικές πόλεις, με τις τέσσερις μάλιστα στην 50άδα.
Πηγή: iefimerida.gr