Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Διάστημα: Η απροσδόκητη ανακάλυψη του Perseverence στον πλανήτη Άρη (εικόνες)

Λάβα έρεε κάποτε στον πλανήτη Άρη, και μάλιστα σε μια αρχαία λίμνη, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του εξερευνητικού σκάφους Perseverence της NASA.

Δέκα μήνες μετά την προσεδάφισή του στον «Κόκκινο Πλανήτη», το ρόβερ Perseverence έχει συλλέξει στοιχεία ότι το έδαφος στο οποίο κινείται έχει δημιουργηθεί από αρχαίες ροές λάβας, πράγμα που εξέπληξε ακόμη και τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μη επανδρωμένη αποστολή.

Τα ιζήματα τα οποία έχει ως τώρα εξετάσει το διαστημικό όχημα αποκαλύπτουν επίσης ότι είχαν επαφή με νερό πολλές φορές, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και οργανικά μόρια.

diastima-i-aprosdokiti-anakalypsi-toy-perseverence-ston-planiti-ari-eikones0

Οι ανακαλύψεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχηματίσουν ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των φυσικών γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στον Κρατήρα Τζέζερο, χώρο όπου πολύ παλαιότερα υπήρχε λίμνη, κι αυτό θα έχει μεγάλη συμβολή στην κατανόηση του πλανήτη.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη κατά τη Φθινοπωρινή Σύνοδο της Αμερικανική Γεωφυσικής Ένωσης, στη Νέα Ορλεάνη.

Ingenuity

Επιπλέον η NASA ανακοίνωσε πως αποκατέστησε τη ραδιοεπικοινωνία ανάμεσα στο μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity – το πρώτο που έχει πετάξει σε άλλο πλανήτη – και το Perseverance. Έτσι το drone ετοιμάζεται να κάνει την 18η πτήση του μετά την αναγκαστική προσωρινή ακινησία του εωσότου επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.

Η επαφή μεταξύ ελικοπτέρου και ρόβερ (και κατ’ επέκταση με τη NASA στη Γη) είχε χαθεί στις 5 Δεκεμβρίου μετά την 17η πτήση, καθώς λόφοι ανάμεσα στο σημείο όπου είχε προσεδαφιστεί το Ingenuity και στο σημείο όπου βρισκόταν το Perseverance, μπλόκαραν το ραδιοσήμα.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης του ελικοπτέρου στον γειτονικό πλανήτη έχει ξεπεράσει τα 30 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Το Ingenuity είχε σχεδιαστεί να πετάξει μόνο για λίγα λεπτά σε διάστημα 30 ημερών, απλώς ως μια επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία του «λειτουργεί», αλλά μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλύτερα του αναμενομένου, κάνοντας πολλές σύντομες πτήσεις στη διάρκεια των περίπου οκτώ μηνών που βρίσκεται στον Άρη.

diastima-i-aprosdokiti-anakalypsi-toy-perseverence-ston-planiti-ari-eikones2

Κεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη, διαχείριση και πλοήγηση του ελικοπτέρου έχει ο Ελληνοαμερικανός μηχανικός Τέντι (Θεόδωρος) Τζανέτος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και στέλεχος σήμερα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Όπως είπε, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο UPI, «λίγοι πίστευαν ότι θα πετάξει μια φορά, ακόμη λιγότεροι ότι θα φτάσει τις πέντε πτήσεις. Και κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι θα έφθανε έως αυτό το σημείο».

Η πτήση 18 αναμένεται να γίνει σε μια απόσταση περίπου 250 μέτρων και να διαρκέσει λίγο πάνω από δύο λεπτά. Το Ingenuity και το Perseverance ετοιμάζονται να μετακινηθούν προς άλλη κατεύθυνση στον ‘Αρη.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ