Πέμπτη
20
Φεβρουάριος
TOP

Διεκδίκηση για συμμετοχή της Καλαμάτας στο πρόγραμμα Rethink Urban με κόμβους μικροκινητικότητας και αντιμετώπισης της “θερμικής νησίδας”

Στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα HORIZON-MISS2024-CIT-01-01 Rethinking urban spaces towards climate neutrality προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας μετά και την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην αναδιαμόρφωση των αστικών χώρων με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, μέσω καινοτόμων λύσεων για βιώσιμη κινητικότητα, αποδοτική χρήση των δημόσιων χώρων και ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία κόμβων μικροκινητικότητας, δυναμικών δημόσιων χώρων και εφαρμογών ενεργειακής διαχείρισης, όπως η ψύξη μέσω επιφανειακής θερμικής αποφόρτισης, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Όπως επισημάνθηκε και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαευσταθίου, σε περίπτωση ένταξή μας στο πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Καλαμάτας να αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, με πιλοτική εφαρμογή σε σημεία της πόλης που εντοπίζεται το “φαινόμενο της θερμικής νησίδας”  δηλαδή που πλήττονται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με καίριες παρεμβάσεις που θα μειώνουν τοπικά τη θερμοκρασία, αποφορτίζοντας θερμικά το σημείο.

Το έργο εφαρμόζει μια προσέγγιση συνδημιουργίας, ενσωματώνοντας τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους πολίτες σε όλα τα στάδια, διασφαλίζοντας ότι οι λύσεις είναι βιώσιμες και πρακτικά εφαρμόσιμες. Ο συντονιστής του έργου είναι το Hochschule für Technik Stuttgart (HFT Stuttgart) από τη Γερμανία, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τοπικές αρχές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Università Ca’ Foscari Venezia (Ιταλία), η Universitat Politècnica de València (Ισπανία), η Institut Catholique de Lille (Γαλλία), καθώς και o Δήμος Καλαμάτας ως mission πόλη, κλιματικά ουδέτερη.

Οι πιλοτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα, καθώς και σε άλλες πόλεις όπως η Ceglie Messapica (Ιταλία) και η Velika Gorica (Κροατία), με πέντε επιπλέον πόλεις να εφαρμόζουν δευτερεύουσες δράσεις. Για την Καλαμάτα, το RETHINK_URBAN είναι ένα έργο που θα συμβάλει στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, καθώς προβλέπει μείωση εκπομπών CO₂ κατά 800 τόνους ετησίως κατά τη διάρκεια του έργου και 1.530 τόνους ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων θα αυξηθεί κατά 3-10%, ενώ η ποιότητα του αέρα θα 2 βελτιωθεί κατά 4-10%. Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του έργου θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή, καθιστώντας την Καλαμάτα ένα πρότυπο για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και κινητικότητα.