Η όμορφη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας χάρισε σε 30 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών με τις οικογένειές τους μια σημαντική – πρώτη για τα περισσότερα – εμπειρία περιπέτειας, εξερεύνησης και γνωριμίας με το οικοσύστημα του βουνού. Ένα οικοσύστημα πλούσιο σε βλάστηση και πανίδα και με χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από αυτά του περιβάλλοντος της πόλης. Διαφορετική θερμοκρασία, υγρασία, ήχοι, εικόνες και μυρωδιές. Αλλά και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που πολύ γρήγορα ανοίγονται, γνωρίζονται, έρχονται κοντά γιατί ο στόχος τους είναι να συνεργαστούν, να συμβιώσουν και να απολαύσουν το βουνό.
Η κατασκήνωση λόγω του αμιγώς εκπαιδευτικού της χαρακτήρα φιλοξενήθηκε στο προαύλιο του Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Αλαγονίας, ενός πανέμορφου μνημείου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις παρυφές του οικισμού. Από εκεί περπατώντας γνώρισαν σιγά σιγά τους ανθρώπους και σημαντικά σημεία της Αλαγονίας με μια ξενάγηση που είχε οργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας αξιοποιώντας στοιχεία από το Ορεινό Θερινό Σχολείο Αλαγονίας και τον Εκπαιδευτικό Δρυμό Ταϋγέτου.
Τα παιδιά φύτεψαν μπρόκολα και λάχανα στον Κοινοτικό Λαχανόκηπο Αλαγονίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του «Σχολείου Αυτάρκειας» και συνομίλησαν με το κ. Παναγιώτη Μανίκη. Έπαιξαν ελεύθερα, αλλά και οργανωμένα παιχνίδια όλοι μαζί στο Γήπεδο «Κερασούλια», όπου λίγες μέρες πριν είχαν ολοκληρωθεί τα Δημάκεια, οι αθλητικοί αγώνες που συγκεντρώνουν όλα τα παιδιά των χωριών. Περπάτησαν μέσα στο νυχτερινό δρόμο με τους φακούς τους, ανακαλύπτοντας μια διαφορετική εμπειρία του βουνού. Γνώρισαν τα ιστορικά κτήρια του οικισμού και εξερεύνησαν τα μονοπάτια μέσα σε αυτόν, αλλά και δίπλα στο ποτάμι, το Μαχαλιώτικο Ρέμα όπου και πλατσούρισαν με ασφάλεια.
Η Ιωάννα Καραμήτρη, ο Γιώργος Στεφανούρης που διοργάνωσαν την εξόρμηση στο μονοπάτι και η Βάνα Λούρα σαν ντόπια συνοδός κατάφεραν να μεταφέρουν τις βασικές ορειβατικές δεξιότητες και τεχνικές. Πώς οργανώνω μια εξόρμηση στο βουνό, πώς στήνω τον εξοπλισμό μου, τι πρέπει να προσέχω; Πώς λειτουργεί και κινείται με ασφάλεια στη φύση μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων; Τι χρειάζεται για να οργανώσω τη διαμονή μου στο βουνό;
Το βουνό μας, ο Ταΰγετος, βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη που ζούμε καθημερινά, αλλά και τόσο μακριά από τις συνήθειές μας. Διαπιστώσαμε όλοι ακόμα μία φορά ότι όσες διεξόδους προς τη φύση προσφέρουμε στα παιδιά μας, όσο πιο πολλές εμπειρίες τους χαρίσουμε, τόσο θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γίνουν ενήλικες χαρούμενοι, με πολλαπλές επιλογές χαράς και ικανοποίησης και φυσικά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί πολύ απλά έχουν ζήσει σε αυτό στην πιο αγνή μορφή του, το δάσος.