Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Δήμας: Στην Κορινθία ο μεγαλύτερος διαστημικός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία αναβαθμίζεται και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί με 10,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατ. ευρώ για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται πρόκειται, όχι μόνο για την μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του, αλλά και για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, παρευρέθηκε σήμερα στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου: «ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου»

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης, ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπύρος Βασιλάκος  οι Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας κ.κ Αθηνά Κόρκα, Τάσος Γκιολής και Χάρης Βυτινιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ερευνητικής\επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται, πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διαστημικός κόμβος υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικός και επιχειρησιακός εντός του 2026.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μεταφορά κρίσιμου εξοπλισμού υποδομών από την Πεντέλη στο Κρυονέρι και αγορά βασικού λογισμικού για το πρόγραμμα EU-SST, ενώ θα γίνει και τοποθέτηση οπτικών ινών.

Το τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έχει διάμετρο 1,2 μέτρα και οι ερευνητικές του υποδομές είναι σημαντικές τόσο για εθνικά ερευνητικά προγράμματα όσο και για διεθνή προγράμματα, καθώς ήδη αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στις ερευνητικές υποδομές του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, με αιχμή του δόρατος τις συστηματικές παρατηρήσεις των εκλάμψεων που προκαλούνται από προσκρούσεις μετεωροειδών και παραγόντων αντικειμένων στην επιφάνεια της σελήνης.

Μέσω του εγκατεστημένου ειδικού οργάνου παρατήρησης, οι παρατηρήσεις αυτές παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μάζες και τις διαστάσεις των προσπιπτόντων αντικειμένων, τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τις προσκρούσεις, αλλά και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Επίσης, η παρατήρηση της τροχιάς διαστημοπλοίων, δυνητικά επικίνδυνων σωμάτων όπως μετεωρίτες, η ασφάλεια για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους, ακόμα και η πλανητική ασφάλεια είναι ανάμεσα στα ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιεί το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου.

Το αναβαθμισμένο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα είναι ένα ανοικτό κέντρο επισκεπτών για μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες, όπου θα γίνεται διάχυση της επιστημονικής έρευνας.

ΠΗΓΗ ot.gr