Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

Δημήτρης Πτωχός: Έτοιμο το Στρατηγικό σχέδιο -Υποδιαστασιόλογηση σε έργα και στο Διοικητήριο της Μεσσηνίας (video)

Την πρώτη απολογιστική του συνέντευξη παραχώρησε με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Ο κ. Πτωχός ο οποίος προεκλογικά είχε αναφερθεί στις πρώτες 100 ημέρες… διακυβέρνησης της Περιφέρειας, στάθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το όραμά του και τους στόχους του για τη συνέχεια, προκειμένου η Πελοπόννησος, να αποτελέσει μια Περιφέρεια πρότυπο. «Έχει γίνει πολύ παραγωγική δουλειά, δουλειά υποβάθρου, απαραίτητη για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δουλειά που θα αρχίσει να αποδίδει πολύ σύντομα», ανέφερε ο Δημήτρης Πτωχός τονίζοντας πως η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου με βάθος τουλάχιστον πενταετίας, είναι αυτή που θα δείξει και κυρίως, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια που αξίζει στην Περιφέρεια, η οποία στοχεύει κυρίως, στην προσέλκυση επενδύσεων και στο να καταστεί η Περιφέρεια, πρότυπο. «Ένα πρότυπο παραγωγικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα πρότυπο σε σύγχρονες υποδομές, σε κοινωνικό πρόσωπο, σε ψηφιακές υποδομές και την εξυπηρέτηση του πολίτη», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ο οποίος έχει ιεραρχήσει τα δεδομένα και έχει αρχίσει ήδη να εκπονεί το στρατηγικό σχέδιο. Ήδη άλλωστε έχουν γίνει αρκετά, η προέγκριση του ειδικού περιφερειακού σχεδίου της Μεγαλόπολης, το περιφερειακό χωροταξικό, έργα με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας.

Ξεχωριστά ήταν όσα σημείωσε ο κ. Πτωχός αναφορικά με τη Μεγαλόπολη και το μείζον ζήτημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) αφού καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες διεκδίκησης και φυσικά, προσπάθειες να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί αφού όπως είπε ο περιφερειάρχης από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή η πρόοδος του προγράμματος ήταν σχεδόν μηδενική. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρόνου. Πέσαμε πάνω να καλύψουμε το χαμένο διάστημα από την προηγούμενη αρχή», είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης που ανέλυσε όσα πρόκειται να γίνουν και στάθηκε εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο για το σύνολο της Περιφέρειας που είναι έτοιμο και βασισμένο σε μια σειρά αξόνων με το βλέμμα στραμμένο στην προστιθέμενη αξία που θα έχουν τα έργα και οι δράσεις σε κάθε περιοχή.

Αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού στην ερώτηση του διευθυντή Ενημέρωσης της τηλεόρασης Best Θέμη Κανελλόπουλου, αναφορικά με τα έργα αναβάθμισης του διοικητικού της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. «Είναι από τα έργα που πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στην επόμενη περίοδο. Είναι ένα έργο που έχει χρηματοδότηση, όμως έχει ζήτημα ρευστότητας όπως και άλλα έργα και έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Περιφερειακή Αρχή, αφού χρειαζόμαστε χώρους να στεγάσουμε το σύνολο των διοικητικών μας υπηρεσιών, όμως υπάρχουν προβλήματα. Είναι ένα έργο από αυτά που δεν έχουν καλό ρυθμό. Θα έπρεπε να τελειώσει σύντομα, όμως δυστυχώς αυτό, δε θα συμβεί, καθώς δεν έχει προσχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», είπε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά στο οικονομικό του σκέλος, θα χρειαστεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού που οφείλεται στο γεγονός επιπλέον εργασιών που δεν μπορούσε να μην υλοποιηθούν, τονίζοντας πως ενδεχομένως να υπήρχε μια υποδιαστασιολόγηση σε ορισμένες από τις ποσότητες κάποιων εργασιών.

Κι ενώ οι εξελίξεις για το εν λόγω θέμα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, με… ενδιαφέρον αναμένονται και τα μηνύματα στις περίφημες… πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί επί Νίκα και μέσω των οποίων, όπως συνέβη στη Λακωνία, ο πρώην περιφερειάρχης, αποχαιρέτησε… το κοινό. «Είμαστε σε επικοινωνία με τον ανάδοχο ώστε να μπορέσουν όλες να συνδεθούν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Είναι ένα έργο που έχει υλοποιηθεί και έχει δημιουργήσει χρονική δέσμευση και αντιλαμβάνεστε πως τα μηνύματα που θα δείχνουν είναι όσα έχουν οι οδικοί άξονες και θα αναφέρονται κυρίως, σε καιρικά και περιβαλλοντικά στοιχεία», εξήγησε σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα ο Δημήτρης Πτωχός.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στάθηκε αρχικά στην αφορμή της συνάντησης λέγοντας πως «Η ανοικτή και συνεχής επικοινωνία μας είναι για μένα ουσιώδους σημασίας και η προσέλευση σας, από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, αντανακλά πως και εσείς έχετε την ίδια άποψη. Έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων μου τρεις μήνες γεμάτοι παραγωγική δουλειά και όχι δουλειά επικοινωνιακού χαρακτήρα, δουλειά υποδομής και ουσίας και όχι δουλειά του φαίνεσθαι. Ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας, το τι κάναμε το διάστημα αυτό και ποιες είναι οι προτεραιότητες μας στο εξής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του πρώτου τριμήνου και σε όσα, ταυτόχρονα, προχωρούν: «Η συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος είναι επιτακτική. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου δεν σταματήσαμε να διεκδικούμε, να προσπαθούμε το παραπάνω. Προσωπικά, είχα συναντήσεις εργασίας με Υπουργούς, Υφυπουργούς, κεντρικούς και τοπικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους, ακαδημαϊκές αρχές, καθιερώσαμε τακτικές συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους, επενδύσαμε στην ενημέρωση και στην επαφή για να χτίσουμε όλοι μαζί το στρατηγικό αφήγημα της επόμενης μέρας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μίλησε για το πενταετές στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συμπερασματικά θα ήθελα να αναφερθώ και στο πού οδηγούν όλα αυτά, που θα καταλήξουν οι αρχικές προσπάθειες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εργάζεται συστηματικά για να εντοπίσει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναπτυχθεί γρηγορότερα και στρατηγικότερα. Εργαζόμαστε, λοιπόν, με σκοπό το προσεχές χρονικό διάστημα να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο, που θα αναδεικνύει επισταμένως τις προοπτικές ανάπτυξης με αριθμούς, δεδομένα και επιχειρήματα. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την Πελοπόννησο μπροστά».