Κυριακή
13
Οκτώβριος
TOP

Δημήτρης Πτωχός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πάμε όλοι μαζί την Πελοπόννησο μπροστά, με σύγχρονες ιδέες και σχέδιο, ή γυρίζουμε πίσω με αποτυχημένες πολιτικές του χθες»

«Με όραμα, σχέδιο, γνώση και όρεξη για δουλειά, σχεδιάζουμε τον οδικό χάρτη πλοήγησης σε ένα περιβάλλον ρευστότητας, με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε «να αλλάξουμε πίστα» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Πελοπόννησος Μπροστά» Δημήτρης Πτωχός.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν πιστεύω στις «μαγικές συνταγές», πιστεύω στο σχέδιο και τη σύγχρονη τεχνογνωσία. Το θέμα είναι να είσαι κάθε φορά σε θέση να αναγνωρίσεις τα προβλήματα, να ιεραρχήσεις τα διακυβεύματα, να διαχειριστείς τους πόρους, ώστε να εφαρμόσεις αυτά που όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν»

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Πτωχού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ποιος ο σχεδιασμός για την υλοποίησή του;

«Το όραμα μου για την Πελοπόννησο κωδικοποιείται στο σύνθημα του συνδυασμού μας «Μαζί μπορούμε να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά». Στην πραγματικότητα, το μότο μας είναι η απάντηση στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία που θέτει το ερώτημα πώς θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει μεν ξεπεράσει τις δικές της δυσκολίες -που μέχρι πριν από το 2019 έδειχναν ανυπέρβλητες- αλλά έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις διεθνούς εμβέλειας.

Το ερώτημα, λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Θα αρκεστούμε σε όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα ή θα κάνουμε το άλμα μπροστά; Κάποιοι θεωρούν ότι οι μεγάλες, διεθνείς κρίσεις που αντιμετωπίζει και η δική μας χώρα επιβάλλουν την αναδίπλωση στα γνωστά, κάνοντας την άμυνα μονόδρομο. ‘Αλλοι, ακόμα χειρότερα, επιμένουν σε ξεπερασμένες, τοξικές πολιτικές του χτες, που μας γυρίζουν πίσω, γι’ αυτό και οι πολίτες τις έχουν οριστικά απορρίψει. Οι συνεργάτες μου κι εγώ -όπως, πιστεύω, και οι περισσότεροι συμπολίτες μας- προσεγγίζουμε τα νέα δεδομένα εντελώς διαφορετικά. Με όραμα, σχέδιο, γνώση και όρεξη για δουλειά. Σχεδιάζουμε τον οδικό χάρτη πλοήγησης σε ένα περιβάλλον ρευστότητας, για να απαντήσω εδώ και στην ερώτηση για τον σχεδιασμό, με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε «να αλλάξουμε πίστα» την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως λέμε. Έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα που είναι υλοποιήσιμο ακριβώς γιατί βασίστηκε στη μελέτη δεδομένων, στη γνώση αλλά και την επίγνωση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε και στην πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το κεντρικό κράτος ώστε να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

– Με ζητούμενο την ανάπτυξη της περιοχής, ποιο μοντέλο εκτιμάτε ότι είναι το βέλτιστο. Αρκεί το υφιστάμενο ή πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο;

«Η ανάπτυξη είναι απότοκο της παραγωγικής δραστηριότητας και η παραγωγική δραστηριότητα είναι από μόνη της ένα οικονομικό μοντέλο, είναι το επιθυμητό μοντέλο για το οποίο συζητάμε εδώ και χρόνια. Είναι ένα μείγμα δραστηριοτήτων που συνδυάζει με επιτυχία την παροχή υπηρεσιών όπως ο Τουρισμός όπου καταγράφουμε σημαντικές επιδόσεις, με την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση. Και αυτοί ακριβώς είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστούμε.

Από τη μια πλευρά, έχουμε έναν πανέμορφο τόπο, που συνδυάζει τα πάντα και μπορεί να καταστεί τουριστικός προορισμός υψηλού επιπέδου, 12 μήνες το χρόνο. Από την άλλη, η Πελοπόννησος είναι η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στον πρωτογενή, αγροτικό τομέα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει λοιπόν ώστε να εκσυγχρονίσουμε τους τρόπους παραγωγής αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει τόσο να προσελκύσουμε κεφάλαια, όσο και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους.

Τι σχεδιάζουμε να κάνουμε λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, να δημιουργήσουμε επιτέλους μια ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία marketing και branding. Να κάνουμε την Πελοπόννησο γνωστή σε όλο τον κόσμο! Και ταυτόχρονα, κεντρική θέση στο πρόγραμμά μας έχουν πολιτικές η απλοποίηση των διαδικασιών, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με την υπαγωγή τους στο gov.gr και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών και η δημιουργία νέων υποδομών από τα οδικά δίκτυα μέχρι την ευρυζωνικότητα. Γιατί; Διότι έτσι ταυτοχρόνως κάνουμε καλύτερη και ευκολότερη καθημερινότητα όλων όσων ζούμε και εργαζόμαστε στην Πελοπόννησο, αλλά και διευκολύνουμε όσους θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στον τόπο μας. Όσα πρέπει να κάνουμε είναι εν πολλοίς γνωστά και αντίστοιχες πολιτικές έχουν εγκριθεί ήδη από τους πολίτες στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δεν πιστεύω στις «μαγικές συνταγές», πιστεύω στο σχέδιο και τη σύγχρονη τεχνογνωσία. Το θέμα είναι να είσαι κάθε φορά σε θέση να αναγνωρίσεις τα προβλήματα, να ιεραρχήσεις τα διακυβεύματα, να διαχειριστείς τους πόρους, ώστε να εφαρμόσεις αυτά που όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν».

– Η σχέση του θεσμού της Περιφέρειας με την κεντρική εξουσία παράγει αποτελέσματα ή διαπιστώνετε ότι δημιουργεί προβλήματα; Πρέπει να αλλάξει κάτι κι εάν ναι τι ακριβώς;

«Πρέπει να μπορείς να συνεργάζεσαι, αλλά και να διεκδικείς. Προσωπικά, ξέρω να κάνω αποτελεσματικά και τα δύο. Πάντως, για να παράγεις αποτελέσματα πρέπει πρώτα να έχεις καταλάβει και να έχεις ιεραρχήσει τα προβλήματα. Στη συνέχεια θα πρέπει να έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με αυτά στα σοβαρά -και σίγουρα με συχνή προσωπική παρουσία, να είσαι από πάνω. Αυτό, το τελευταίο, το έμαθα πολύ καλά την περίοδο που υπηρέτησα ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Όσο περισσότερο ασχολείσαι ο ίδιος και κρατάς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το κεντρικό κράτος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν κάποιοι βάζουν τις υποθέσεις «στον αυτόματο» και κυρίως όταν σηκώνουν τα χέρια και δηλώνουν αναρμόδιοι να ασχοληθούν με οποιοδήποτε ζήτημα.

Το επαναλαμβάνω διαρκώς γιατί το εννοώ και το εννοώ γιατί έτσι λειτούργησα όταν συντόνιζα το κυβερνητικό έργο: δεν πρόκειται να πω ποτέ τη φράση «Αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Ακόμα και όταν η αρμοδιότητά μου εξαντλείται θα παρεμβαίνω με την ιδιότητά του Περιφερειάρχη για να προτείνω τρόπους λύσεις. Και η κεντρική εξουσία θέλει πίεση. Είμαι πανέτοιμος να το κάνω».

– Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια άμεσα και στο προσεχές μέλλον;

«Οι προκλήσεις είναι για όλους μας πολλές. Η κλιματική κρίση επιβάλλει την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στο επίπεδο της καθημερινότητας, αλλά και των υποδομών. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η πίεση που δέχεται η Πελοπόννησος είναι σε πολλά επίπεδα. Δείτε, πρωτίστως, το πεδίο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αν δεν δράσουμε άμεσα, πολύ σύντομα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Έχουμε εκπονήσει, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να μην αφήσουμε να πάει ούτε σταγόνα νερού χαμένη. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που με απασχολεί πάρα πολύ είναι η καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων. Η αξιοποίηση πρέπει να είναι χρηστή, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να είναι και άμεση. Και για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να έχουμε αναδιοργανώσει όλες τις υπηρεσίες μας. Αυτές θα είναι οι πρώτες μου προτεραιότητες εφόσον εκλεγώ.

Το ερώτημα είναι τελικά ένα: Πάμε όλοι μαζί την Πελοπόννησο μπροστά, με σύγχρονες ιδέες και σχέδιο, ή γυρίζουμε πίσω με αποτυχημένες πολιτικές του χτες;»